top banner
Изпрати email Разпечатай

Контактен дерматит

Известно също като

Алергичен дерматит, кожна алергия, дерматит, екзема

Симптоми

Контактният дерматит обикновено причинява кожен обрив, който може да се изразява със зачервяване, сърбеж, чувствителност, лек оток, мехурчета и сухота на кожата.

Описание на състоянието

Контактният дерматит (екзема) се проявява със зачервяване на кожата. При контактния дерматит кожата може да е болезнена, чувствителна, да има оток и сърбеж. Понякога може да се наблюдават мехури и изразен оток на засегнатото място. Контактният дерматит се причинява от вещества, които действат като алергени при допир с кожата. Някои от ежедневните козметични и почистващи вещества, които използваме, някои сапуни, шампоани, парфюми, дезодоранти, одеколони, бижута, лекарства и други, могат да причинят контактен дерматит. В някои случаи контактен дерматит могат да предизвикат слънчевите лъчи, бижута или морската вода. Обикновено контактният дерматит не е спешно състояние и се лекува  у дома с кортикостероидни кремове и перорални противоалергични медикаменти.

Какво да очакваме

Контактният дерматит обикновено се проявява малко след контакта на кожата с алергена. В повечето случаи симптомите на алергична реакция от страна на кожата се развиват напълно за 24 до 48 часа. Обикновено е необходимо неколкократно излагане на действието на алергена, за да се развие контактен дерматит. Веднъж получил се контактен дерматит е предпоставка обривът да се развие отново, дори при един единствен контакт с алергена (образно казано имунната система запомня алергена и реакцията настъпва бързо). В повечето случаи кожата се възстановява напълно за 2-3 седмици. Избягвайте контакт с веществото или повърхността, която е причинила контактен дерматит.

Рискови фактори

Вие сте изложени на висок риск да получите контактен дерматит, ако често имате контакт на кожата със силни почистващи и дезинфектиращи препарати, разтворители, бои или други химични вещества.

Интересен факт

Всяка година има милиони случаи на контактен дерматит. В днешно време контактния дерматит е изключително разпространено заболяване.

Лечение

В повечето случаи контактният дерматит се лекува с противоалергични (кортикостероидни или антихистаминови) кремове или мехлеми. При някои по-тежките случаи, когато обривът е тежък, Вашият лекар може да Ви предпише противоалергични таблетки. Някои леки случаи на контактен дерматит могат да преминат от само себе си и не се нуждаят от лечение.

Как да се предпазим сами

За да се предпазите от повторната поява на контактен дерматит е необходимо да избягвате контакта с вероятния му причинител. При леките случаи може да е достатъчно да намажете кожата с противоалергичен крем или мехлем. Поставянето на студени и влажни компреси върху засегната кожа или взимането на хладен душ може също да облекчи симптомите на сърбеж и зачервяване.

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако обривът не изчезне или не се подобрява след  приложеното локално лечение. Ако имате силен сърбеж, който Ви пречи да заспите и Ви създава тежък дискомфорт или ако смятате, че кожата Ви се е инфектирала.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Какво причинява обрива?
  2. От какво лечение се нуждая?
  3. Колко дълго ще остане обривът? 
  4. Какво да направя, за да се предпазя от появата на нов обрив?
  5. Може ли това де е нещо  друго, а не контактен дерматит?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви прегледа и ще Ви снеме анамнеза. Най-вероятно ще се наложи извършването на кожно тестуване за различни алергени, за да се определи към кои вещества имате алергия.

Влошаване на състоянието

Разчесване, груби дрехи, както и продължителен контакт с алергена могат да влошат състоянието Ви.

Знаете ли че

  • Никелът е металът, който най-често предизвиква контактен дерматит. Обичайно се съдържа в металните сплави използвани в ежедневието ни - обеци, гривни, колиета, пръстени, както и в циповете, металните копчета, токите на коланите и други.
  • Хората, които са алергични към отровен дъб или бръшлян, могат да са чувствителни и към други растения и техните сокове.

Факт

Някои продукти стават алергени, когато са в комбинация със слънчевите лъчи - плажни масла, лосиони за след бръснене, както и някои парфюми.

Вид на болестта

Често срещано състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.