top banner
Изпрати email Разпечатай

Анафилаксия

Известно също като

Тежка алергична реакция, Анафилактична реакция, Генерализирана остра алергична реакция

Симптоми

Симптомите на анафилаксия настъпват остро до няколко минути след излагането на контакт с алергена и се развиват много бързо. Обичайно се наблюдава оток на гърлото, затруднено дишане, рухване на кръвното налягане, сърцебиене, учестен пулс, обрив, подуване на лицето и устните, обърканост, страх, ако реакцията е тежка се стига до анафилактичен шок, загуба на съзнанието, като състоянието може да завърши фатално. Инжектирането на епинефрин намалява степента на реакция и може да е животоспасяващо, но въпреки временното подобрение е необходимо болнично лечение, защото симптомите могат да се появят отново през следващите часове. Състоянието изисква спешна медицинска помощ и лечение в болница. В болницата могат да се започне лечение с венозни разтвори, антихистамини, кортикостероиди, може да се включи кислород или да се приложат медикаменти за възстановяване на циркулацията и основните жизнени функции. Ако вече веднъж сте получавали анафилактична реакция е необходимо да посетите алерголог и/или имунолог, за да Ви помогнат да се предпазите от появата на следваща анафилактична реакция и за да Ви дадат препоръки как да се справите, ако получите нова реакция. Ако знаете, че сте склонни към тежки алергични реакции и не винаги може да предвидите и избегнете контакт с алергена (причинителят на алергичната реакция), трябва да носите със себе си инжекция епинефрин или кортикостероид.

Описание на състоянието

Анафилаксията е тежка алергична реакция, която е изключително сериозна и може бързо да доведе до фатален изход. Анафилактичната реакция се развива внезапно до няколко минути след контакта с алергена и може да доведе до развитието на анафилактичен шок. Анафилаксията е генерализирана реакция от страна на целия организъм. Анафилактичните реакции най-често се получават в резултат на медикаменти, но могат да се развият и към някои храни (морски храни и ядки най- често), както и към някои химични вещества от индустрията или при ухапване от насекоми. Алергична реакция възниква, когато имунната Ви система отговаря остро срещу даден алерген. Животинската козина, полените, домашния прах, лекарствата, ухапванията от насекоми, определени храни и ядки са най-честите алергени. Повечето алергични реакции към тези алергени са леки и преминават от само себе си и след спирането на контакта с алергена. Но тежките алергични реакции (анафилаксичните) са животозастрашаващи и изискват спешна медицинска помощ, защото без приложено лечение могат да завършат със загуба на съзнание, нарушение на основните жизнени функции, анафилактичен шок и смърт. Спешното лечение включва инжектиране на епинефрин или кортикостероиди.

Какво да очакваме

Анафилаксията е остра генерализирана реакция, тоест реакция на целия организъм. Симптомите могат да са бледа и изпотена кожа, обрив, оток на устните или ставите, студена пот, сърцебиене, учестен пулс, срив на кръвното налягане, обърканост, дезориентация, оток на гърлото, затруднено дишане, кихане, раздразнен и течащ нос, конвулсии, гърчове, загуба на съзнание. При лека алергия се наблюдава кихане, зачервени кожа и конюнктиви, сърбеж на очите и сълзене, обрив, запушен или течащ нос.

Рискови фактори

При Вас има повишен риск от анафилаксия, ако сте имали предшестваща алергична реакция или ако имате астма, висока температура или дерматит (екзема).

Интересен факт

Всяка година в САЩ има регистрирани около 150,000 случая на анафилаксия.

Лечение

Лечението на анафилаксия включва:

 • инжектиране на епинефрин
 • кислород
 • вливане на венозни разтвори
 • антихистаминови медикаменти 
 • кортикостероиди
 • избягване на следващи контакти с алергена 
 • имунотерапия, за предотвратяването на последващи тежки алергични реакции.

Как да се предпазим сами

При леките алергични реакции е необходимо да отстраните дразнещия агент, може да приемете таблетка антихистаминов (противоалергичен) медикамент, може да сложите лед върху обрива и сърбящата повърхност и да я намажете с кортикостероиден крем или мехлем.

Ако имате анафилаксия: 

 1. Прекратете незабавно контакта с дразнещия агент, ако това е възможно.  
 2. Носете със себе си инжекция епинефрин или кортикостероиди, ако са Ви предписани от Вашия лекар. 
 3. Разкажете на семейството си, на приятелите си и на колегите в службата, че имате алергия и им кажете какво да направят в случай че получите анафилаксия.
 4. Носете винаги чантичка за първа помощ при анафилаксия.
 5. След тежка алргична реакция трябва да посетите алерголог и/или имунолог, за да се изясни кое предизвиква алергичните Ви реакции и как да се предпазите.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Към какво съм алергичен?
 2. Какво да направя, за да се предпазя от получаването на повторна анафилактична реакция?
 3. Какви са вариантите за имунологично лечение и какво представява десенсибилизацията?
 4. Какви лекарства трябва да нося в себе си, ако в бъдеще получа такава реакция?

Как се диагностицира

Лекарят ще Ви разпита и ще Ви прегледа. За да бъде установен проблема ще са нужни кръвни тестове, алергични проби и определяне на степента на алергичност. 

Влошаване на състоянието

Постоянно излагане на алергени, тютюнопушене, стрес, тревожност.

Знаете ли че

 • Фъстъците и други ядки, мидите, рибата, млякото, яйцата и ягодите са едни от най-честите хранителни продукти, които причиняват анафилаксия.
 • Антибиотиците и противогърчовите медикаменти, както и контрастните вещества, които се използват в медицината са сред най-честите причинители на анафилаксия в медицинската практика. 
 • Около половин милион американци всяка година посещават център за спешна медицинска помощ, поради ужилване от пчели, оси, стършели или ухапване от насекоми.
 • Алергичните реакции към латекс са слаби, но в последно време се наблюдава повишаване на честота на този вид реакции, поради честото използване на латекса в много медицински консумативи. Медицинският персонал и децата родени със спина бифида са с повишен риск от алергия към латекс.

Факт

Ако един от Вашите родители има някакъв вид алергия, при Вас рискът да развиете алергия е едно към три, ако и двамата Ви родители имат алергии, шансът и Вие да имате алергия е двоен.

Вид на болестта

Спешно състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.