top banner
Изпрати email Разпечатай

Хронична тазова болка(при жени)

Известно също като

Синдром на пелвисна болка

Симптоми

Симптомите варират в зависимост от причината. Някои жени чувстват тъпа болка,а други остра. Болката може да се усили при сядане, къпане,секс и правене на упражнения.

Описание на състоянието

Хроничната болка в таза причинява постоянна болка в долната част на корема, която продължава най-малко шест месеца. Редица състояния могат да задействат болковия синдром.Такива са:  ендометриоза, тазова възпалителна болест, синдром на раздразнените черва и миома. В много случаи лекарите не мога да разберат точната причина. Болката варира от лека до тежка. За някои жени, състоянието е достатъчно лошо, за да попречи на съня, работа и секса. Лечението на болката и контрола на основната причина ще помогнат.

Какво да очакваме

Хроничната болка в таза може да бъде разочароваща. Поставянето на диагнозата може да отнеме дълго време.Не винаги болката е всекидневна. Тя може да идва и да си  отива,както и чувството за тежест.При някои жени, следва менструалния цикъл. Ако Вашият лекар разбере конкретната причина за хроничната тазова болка, той може контролира основното състояние и да ви помогне. Ако не, лечението ще се съсредоточи върху облекчаване на болката. Лекарите не са сигурни защо, но много жени с хронична болка в таза имат история за сексуално насилие. Консултация с психотерапевт може да помогне. Често комбинацията от подходи работи най-добре.

Рискови фактори

Болезнени периоди, проблеми с пикочните пътища, като интерстициален цистит, инфекции, бъбречни камъни, полово предавани болести, тазова възпалителна болест, ендометриоза, миома, хирургическа интервенции,като хистеректомия, храносмилателни проблеми, като синдром на раздразнените черва или дивертикулит, болка в мускулите, проблеми с поясния отдел, лоша стойка, депресия,история за сексуално насилие.

Интересен факт

Около 15% -20% от жените на възраст 18-50 години има хронична болка в таза.

Лечение

Лечението зависи от основната причина. Варянтите включват:
 •  НСПВС, като ибупрофен, кетопрофен и напроксен за болковия синдром.
 • Физическа терапията и биофидбек.
 • Антидепресантите могат да помогнат при болка.
 • Психотерапия.
 • Инжекции против болка.
 • Антибиотици при инфекции.
 • Противозачатъчните хапчета могат да помогнат при  болезнени периоди или ендометриоза.
 • Хирургия.

Как да се предпазим сами

Трябва да се консултирате с лекар, ако имате хронична болка в таза. Ледени компреси, топли компреси,НСПВС, като ибупрофен, кетопрофен и напроксен могат да помогнат. Спортувайте редовно и използвйте начини за намаляване на стреса, като йога и дихателни упражнения.

Кога да посетим лекар

Ако имате продълителна болка в таза, посетете лекар. Ако имате внезапна или силна болка в таза, особено съчетана с други симптоми, като изпускане, повръщане, необичайно кървене, повишена температура, свържете се с вашия лекар веднага.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какво причинява болката ми?
 2. Необходимо ли е лечение за основното заболяване? 
 3. Докато се разбере каква е причината причината, какво ще помогне против болката?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще зададе въпроси за болката и ще прегледа таза ви. Възможни е да се назначат изследвания, като ултразвук, кръвни тестове, лапароскопия, и др.. Може да се наложат консултации с различни специалисти, като гастроентеролог,невролог и други.

Влошаване на състоянието

Някои жени намират, че физическата активност, превенето на секс, продължителния стоеж седнал,неудният стоеж, шофиране, менструация, хранене, уриниране, движение на червата, могат да обострят болката.

Знаете ли че

 • 10% от всички гинекологични назначения се дължат на болка в таза. 
 • Хроничната болка може да продължи дълго след нараняване, независимо че нараняването изглежда оздравяло.
 • Около половината от всички жени с хронична болка в таза имат история на физическо или сексуално насилие.

Факт

Лекарите не могат да открият причина за около 60% хронична болка в таза.

Вид на болестта

Често срещана,

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.