top banner
Изпрати email Разпечатай

Епилепсия (Тонично-клонични или Grand mal припадъци)

Известно също като

Генерализиран гърч, генерализиран тонично-клоничен припадък

Симптоми

Преди да получи същинския припадък, обикновено болният от епилепсия получава така наречената аура - състояние, траещо няколко секунди, при което започва промяна във зрението, мириса или вкуса. Точно преди самия припадък може да има схващане на крайниците и на тялото, потрепване или отпадналост. По време на припадъка, болния няма никакви усещания. Настъпва загуба на съзнанието, прехапване на езика, тонично-клонични гърчове на цялото тяло, поява на пяна около устата, нарушено дишане, изпускане по голяма и малка нужда и други. Припадъците траят от няколко секунди до няколко минути. В повечето случаи не са животозастрашаващи. Те преминават от само себе си. По време на припадъка направете така, че припадналият да е на земята и около него да няма предмети, с които може да се нарани, направете опит да извадите езика му, не се опитвайте да въздействате на болния с груба сила. Незабавно потърсете спешна медицинска помощ. Запазете спокойствие и не се отделяйте от припадналия.

Описание на състоянието

Епилепсията е заболяване на главния мозък. Това е едно от заболяванията, известни на човечеството още от дълбока древност. Някои цивилизации са приемали епилепсията за дар от боговете, други обратно - като проклятие. Лечението на епилепсията допреди няколко десетилетия се е подчинявало на дълбоко погрешни схващания и е било без особен успех. Днес неврологията и фармацията са постигнали сериозен успех в лечението на това заболяване. Има над 32 различни вида епилептични припадъци (епилептични гърчове). Нервните клетки (невроните) създават патологични електрически сигнали, в следствие на които се получават припадъци или конвулсии. Тонично-клоничните гърчове могат да се появят във всяка една възраст. Епилепсията може да има генетична предизпозиция или да е в резултат на друго, вторично увреждане на главния мозък - травма, заболявания, които увреждат и засягат мозъка, токсини, недостатъчен сън, тумори, съдови аномалии на мозъка или други причини. Медикаментите и неврохирургичната интервенция в по-големия процент от случаите водят до задоволителен контрол на заболяването.

Какво да очакваме

Ако имате епилепсия трябва да избягвате тежкия физически и умствен труд, шофирането, пътуването със самолет и усиленото спортуване. След консултация и преглед от специалист-невролог, след траен период без припадъци може да бъде преустановен приемът на антиепилептичните медикаменти. При някои пациенти приемат на тези медикаменти е необходим през целия живот. При бременните жени е възможно да настъпи раждане на увреден плод или спонтанен аборт вследствие приема на антиепилептични медикаменти. При желание за бременност обсъдете рисковете със специалист-невролог и акушер-гинеколог.

Рискови фактори

Травма или нараняване на главата, мозъчни тумори, инфекция на мозъка, мозъчно-съдов инцидент, болест на Алцхаймер, алкохолизъм, отравяне с различни вещества, липса на сън, фамилна обремененост за епилепсия.

Интересен факт

Над 2 милиона американци получават епилептичен гърч без да има ясна медицинска причина за причината, която го е провокирала.

Лечение

Лечението на епилепсията най-често включва: 

 • определяне на причината и лечение насочено към основното заболяване, довело до епилепсията. 
 • медикаментозна терапия (антиепилептични медикаменти). 
 • неврохирургична интервенция.
 • стимулиране на нервус вагус. 
 • кетогенна диета (диета с високо съдържание на мазнини и ниско на въглехидрати в хранителните продукти). Трябва да се има предвид, че тази диета не е подходяща за деца и при някои заболявания, поради което може да се прилага само след консултация с лекар.

Как да се предпазим сами

За да контролирате епилепсията е необходимо да:

 • приемате медикаментите за епилепсия точно според указанията на лекаря.
 • почивате редовно.
 • избягвате гневни или тревожни изблици.
 • посещавате редовно невролога, който Ви наблюдава.
 • носите медицински документ, удостоверяващ, че имате епилепсия. Това е необходимо в случай на гърч на публично място.

Кога да посетим лекар

Ако сте имал и епилептичен гърч или ако получите някакви нови симптоми, различни от тези до момента е необходимо да потърсите лекарска помощ. Редовно посещавайте невролога, който следи състоянието Ви. При поява на странични ефекти от приеманите медикаменти, незабавно се свържете с Вашия наблюдаващ невролог.

Позвънете на тел. 112 , отидете до най-близкия център за спешна медицинска помощ или помолете някой да Ви заведе, ако: 

 • сте имали припадък над 5 минути.
 • сте получили някакво нараняване след припадъка.
 • припадъците зачестят и траят по-дълго от обикновено. 
 • получавате повече от един припадък на седмица.
 • сте бременна и получите припадък.
 • имате захарен диабет и получите гърч, който не е вследствие на хипогликемия.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли епилепсия да бъде причина за симптомите ми? 
 2. Какви изследвания са необходими?
 3. Как да избегна припадъците?
 4. Какво лечение е най-подходящо за мен?
 5. Какви са възможните усложнения?

Как се диагностицира

Лекарят ще Ви прегледа, ще Ви разпита и ще Ви препоръча допълнителни изследвания, като  ЕЕГ (електроенцефалография), чрез която се измерва електричната активност на мозъка, скенер (КАТ) или магнитен резонанс (МРТ) на глава. Това ще помогне да се определи мястото в мозъка, където се зараждат патологичните импулси.

Влошаване на състоянието

Стрес, появата на друго заболяване или инфекция, липса на сън, преумора, алкохолизъм, прием на определени медикаменти, бременност, пропуснат прием на антиепилептичен медикамент.

Знаете ли че

 • Историците предполагат, че Наполеон Бонапарт, писателят Фьодор Достоевски и философът Сократ са страдали от епилепсия.
 • Имало е средновековно вярване, че епилептиците са били обладани от зли демони.
 • В древен Вавилон са описали епилептичен гърч преди над 3 000 години.

Факт

Думата епилепсия идва от гръцката дума за атака.

Вид на болестта

Често срещано състояние. Заболяване на нервната система.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.