top banner
Изпрати email Разпечатай

Амебиаза. Амебиазна дизентерия, интестинална амебиаза, амоебиаза, ентамебиаза. Диария, стомашни болки и крампи, висока температура, повръщане, слабост, загуба на тегло, болка при дефекация. Амебиазата е чревна инфекция, причинена от едноклетъчен паразит наречен Entamaeba Histolytica. Най-често срещана е в тропическите държави, където има ниско ниво на хигиена и санитарен контрол. Повечето хора нямат симптоми, но 10-20% от хората, които имат инфекцията се оплакват от крампи, газове, фебрилитет, мускулна слабост. Повечето хора получават амебиазата от заразена храна и вода при пътуване в тропически дестинации.

Известно също като

Амебиазна дизентерия, интестинална амебиаза, амоебиаза, ентамебиаза

Симптоми

Диария, стомашни болки и крампи, висока температура, повръщане, слабост, загуба на тегло, болка при дефекация. 

Описание на състоянието

Амебиазата е чревна инфекция, причинена от едноклетъчен паразит наречен Entamaeba Histolytica. Най-често срещана е в тропическите държави, където има ниско ниво на хигиена и санитарен контрол. Повечето хора нямат симптоми, но 10-20% от хората, които имат инфекцията се оплакват от крампи, газове, фебрилитет, мускулна слабост. Повечето хора получават амебиазата от заразена храна и вода при пътуване в тропически дестинации. Но също така може да се разпространи от човек на човек при некачествено измиване на ръцете или контакт с устата и ректалната област при някои, който има инфекцията.

Какво да очакваме

Повечето хора с амебиаза нямат симптоми. Тези, които все пак имат някакви симптоми ги развиват две до четири седмици след излагане на паразита. В много редки случаи паразита може да се разпространи до черния дроб или други органи и да причини по-тежки симптоми или дори смърт. Амебиазата се третира с антибиотици и обикновено се изчиства за около 2 седмици. 

Рискови фактори

Вие може да сте изложени на по-голям риск от зараза с амебиаза ако сте пътували в тропическа страна, която има лоши санитарно-хигиенни условия, правили сте анален секс, имате рак, бременни сте или сте алкохолик.

Интересен факт

Около 50 милиона човека по света са диагностицирани с амебиаза всяка година. Амебиазата е рядко срещана в добре развитите страни.

Превенция

Може да помогнете за спиране разпространението на амебиазата като:

  • Внимателно измивате ръцете си след посещение в тоалетната.
  • Избягвате сурови продукти и непречистена питейна вода, когато пътувате в тропически дестинации.
  • Използвате презервативи по време на орален или анален сексуален контакт.

Лечение

Амебиазата обикновено се лекува с антибиотици. Ако сте диагностицирани с амебиаза трябва да се третирате дори да нямате симптоми. Според състоянието ви може да се нуждаете от един антибиотик или два различни вида в комбинация. Трябва да изследвате изпражненията си след лечението, за да се уверите, че инфекцията е изчезнала. 

Как да се предпазим сами

приемът на богати на електролити течности може да ви поддържа хидратирани ако имате тежко повръщане или диария.

Кога да посетим лекар

Потърсете лекар ако имате диария, която не отшумява или съдържа кръв или слуз. 

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Колко е заразна амебиазата?
  2. Лекарствата за лечението ми предизвикват ли някакви странични ефекти?
  3. Кога да ви уведомя ако се променят симптомите ми?
  4. Възможно ли е това да бъде нещо по-сериозно от амебиаза?

Как се диагностицира

За да диагностицира амебиазата лекарят ви ще снеме анамнеза и ще извърши физически преглед. Може да се наложи изследване на изпражненията ви или сигмоидоскопия.

Знаете ли че

Амебиазата е третата водеща причина за смърт, причинена от паразит в света. Само маларията и шистозомиазата предизвикват по-висока смъртност.

Факт

Около 100 000 човека в световен мащаб умират от усложнения след амебиаза всяка година. 

Вид на болестта

Заразна

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.