top banner
Изпрати email Разпечатай

Диспареуния

Известно също като

Болезнен полов акт

Симптоми

Симптомите включват болка по време или след полов акт. Някои жени имат убождащо или парещо усещане в гениталиите, други изпитват дълбока болка в тазовата област, сходна с менструални крампи. Може да имат усещането, че пенисът "се удря в нещо" по време на сексуален акт.

Описание на състоянието

Диспареунията е болка по време на сексуален акт. Тя е много често срещана. За някои жени болката е временна и слаба. За други е дълготрайна и остра. Дрождеви инфекции, влагалищна сухота, менопауза, мускулни спазми, парфюмирани сапуни, антидепресанти и много други състояния и медикаменти могат да причинят диспареуния. Някои жени никога не разбират защо я получават. Консултирането с лекаря ви е важно, защото лечението може да помогне. 

Какво да очакваме

Диспареунията е вбесяваща и разочароваща. Тя може да се появява и да изчезва през годините. Хроничната диспареуния може да накара жените да загубят интерес към секса или да се чувстват нежелани. Въпреки, че може да ви се струва неудобно трябва да говорите с лекаря ви за някаква терапия. Най-добрият подход зависи от причината за състоянието. Употребата на лубриканти, естрогенови кремове и лекуване на подлежащото състояние може да помогне. Консултацията с терапевт също е добър подход. Болката по време на секс може да ви притесни, а безпокойството може да влоши болката. Терапевтът може да ви помогне да се научите да редуцирате стреса и да отпускате мускулите си. 

Рискови фактори

Сухота на влагалището, парфюмирани сапуни и лосиони, диафрагма, която не пасва добре, напрежение и стрес, мускулни спазми, полов акт твърде скоро след раждане, менопауза, предишни операции, инфекции, киста на яйчника, ендометриоза, тазово-възпалителна болест, херпес или друга венерическа болест, хемороиди, синдром на раздразненото черво, история на сексуална злоупотреба и употреба на някои медикаменти за депресия, високо кръвно налягане, мигрена, противозачатъчни.

Интересен факт

Около 75% от жените имат болезнен полов акт на определен етап в живота си.

Лечение

Лечението за диспареуния зависи от причината за състоянието. Някои подходи са:
 • Употреба на лубриканти
 • Лечение за подлежащи инфекции
 • Естрогенови кремове за диспареуния по време на менопауза
 • Консултация с психолог
 • Антидепресанти, които да помогнат с нервната болка
 • Физиотерапия и упражненията на Кегел за тонизиране на тазовата мускулатура
 • Болкоуспокоителни
 • Операция в редки случаи.

Как да се предпазим сами

Не използвайте вагинални промивки или парфюмирани сапуни и продукти за баня. Ако имате сухота във влагалището използвайте лубрикант. Не се впускайте в полов акт без да се настроите за него. Може да се наложи да смените позицията, за да ви бъде по-удобно. Говорете открито с партньора си. Ако половия контакт при вас е болезнен потърсете други начини за сексуалност. Ако се съсредоточите върху болката по време на секс може дори да я усили. След като сте родили изчакайте поне 6 седмици преди да правите секс отново.

Кога да посетим лекар

Ако имате болезнен сексуален контакт потърсете лекар. Ако имате болка заедно с други симптоми при сексуален акт като кървене, секрет или висока температура потърсете лекар веднага. 

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какво причинява болката?
 2. Възможно ли е някои лекарства които взимам да влияят на състоянието ми?
 3. Ще помогне ли лечението?

Как се диагностицира

Лекарят ви ще ви разпита  и ще ви прегледа. Може да се нуждаете и от други изследвания като ултразвук.

Влошаване на състоянието

Сексуален контакт, употреба на тампони, носене на тесни дрехи, стрес, напрежение.

Знаете ли че

 • Едно изследване показва, че само около 50% от жените с хронична болка в гениталиите са съобщили за нея на лекарите си.
 • Вулводиния е най-честата причина за диспареуния при жените преди менопауза. Тя предизвиква болка и парене около вулвата.
 • Вагинизъм е една от причините за диспареуния. то кара мускулите във влагалището да се контрахират болезнено. Някои жени, които страдат от него не могат да имат изобщо сексуални контакти.

Факт

Около 60% от жените с диспареуния казват, че са спрели сексуалните си контакти заради болката.

Вид на болестта

Честа

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.