top banner
Изпрати email Разпечатай

Дивертикулоза

Симптоми

Повечето хора с дивертикулоза нямат никакви симптоми. Някои обаче могат да имат крампи в долната част на корема, подуване или запек.

Описание на състоянието

Дивертикулите са малки джобчета, които изпъкват от слабите места в стените на дебелото черво. С времето натиск и високо налягане от провеждането на твърди изпражнения причиняват тези слаби места. Състоянието е често срещано над 40 години особено при хора, които не приемат достатъчно фибри с диетата си. Повечето хора с дивертикулоза нямат дискомфорт или симптоми. Понякога обаче бактерии и фекална материя се заклещват вътре в тези джобове, причинявайки възпаление и болка-състояние известно като дивертикулит. Дивертикулитът може да причини болка, крампи, инфекция, кървене и други сериозни усложнения. 

Какво да очакваме

Много хора с дивертикули в стените на дебелото черво не проявяват симптоми или имат леки крампи или подуване и запек. Ако се развие дивертикулит в някои случаи ще отшуми от само себе си до седмица-две. Но в много други случаи лека болка може да се влоши за няколко дни или внезапна остра болка може да се появи. Също може да имате висока температура, тръпки, гадене, потене и други симптоми. Ако това се случи е важно да се срещнете с лекар. Ако състоянието не се лекува навреме в стената на червото може да се формира абсцес. Фистула-отвор, който свързва стената на червото с друг орган или кожата може да се формира. Лечението с антибиотици може да облекчи симптомите. За тежките случаи на дивертикулит операцията може да коригира фистула, перфорация на червото или чревна блокада.

Рискови фактори

Възраст, ниска на фибри диета, липса на физически упражнения, запек и затлъстяване увеличават риска.

Интересен факт

Около половината от хората над 60 годишна възраст имат дивертикулоза. 10% до 20% развиват и дивертикулит.

Лечение

Дивертикулозата обикновено не изисква медицинско лечение. Лекарят ви ще ви препоръча да консумирате богата на фибри храна.

Как да се предпазим сами

Ако имате дивертикулоза самопомощта може да включва:

  • Богата на фибри диета
  • Прием на много течности
  • Редовни физически упражнения

Кога да посетим лекар

Повечето хора с дивертикулоза нямат никакви симптоми. Някои хора обаче може да усещат крампи в долната част на корема, подуване или запек ако състоянието им преминава в дивертикулит. Ако имате симптоми на дивертикулит- вижте се с лекаря си.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Колко тежък е моя дивертикулит?
  2. Сегашният ми хранителен режим ще предотврати ли по-нататъшни епизоди?
  3. Какво друго мога да направя, за да спра дивертикулитът.

Как се диагностицира

Лекарят ви ще обърне внимание на до сегашния ви здравен статус и ще извърши физически преглед. Други изследвания може да включват кръвна картина, рентгеново изследване с барий, колоноскопия, ултразвук или КТ. Често дивертикулозата не се диагностицира докато не прогресира в дивертикулит и стане болезнена.

Влошаване на състоянието

Бедна на фибри диета, запек.

Знаете ли че

Здравните специалисти са съгласни, че приемът на 20-35 грама фибри на ден може да излекува дивертикулозата и да предотврати атака от дивертикулит.

Спешна помощ

Ако имате тежко кървене от дебелото черво или силна болка, потърсете незабавна медицинска помощ. Това може да са белези на перфорация, голям абсцес, перитонит или чревна обструкция, която изисква незабавна операция.

Факт

Почти всички хора над 80 годишна възраст имат дивертикулна болест.

Вид на болестта

Често срещана.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.