top banner
Изпрати email Разпечатай

Дивертикулит на дебелото черво

Симптоми

Болка в коремната област, крампи, запек, висока температура, тръпки, слабост, изпотяване, загуба на тегло и гадене.

Описание на състоянието

Дивертикулите са малки джобове, които изпъкват от слаби места в стените на дебелото черво. С течение на времето налягането и натиска от преминаването на твърди фекални маси предизвикват образуването на тези слаби места. Състоянието е често срещано при хора на възраст над 40 години особено при хора, които не приемат достатъчно фибри с храната. Когато бактерии и фекални маси навлязат вътре в тези джобове те се възпаляват, предизвиквайки дивертикулит. Дивертикулитът предизвиква болка, крампи, инфекция, кървене, дупки в стените на дебелото черво, чревна блокада и други сериозни усложнения. Обикновено болкоуспокояващите медикаменти и антибиотиците успокояват симптомите на дивертикулита. Тежките случаи може да изискват хирургична намеса.

Какво да очакваме

Много хора с дивертикули в стените на дебелото черво нямат симптоми или имат леки крампи и болка, подуване и запек. Ако се развие дивертикулит в някои случаи той ще отшумее сам за седмица или две. Но в много други случаи леката болка може да стане по-силна за няколко дни или остра болка може да възникне изведнъж. Може също да имате треска, тръпки, гадене, потене и други симптоми. Ако това се случи е важно да отидете на лекар. Ако не се лекува състоянието може абсцес да се развие в стената на дебелото черво. Може да се формира и фистула- отвор, който свързва чревната стена с друг орган или с кожата. Лечение с антибиотици може да успокои симптомите. Операцията може да поправи фистула, перфорация на дебелото черво или чревна блокада.

Рискови фактори

Възрастта, бедна на фибри диета, малко физически упражнения, запек и затлъстяване. 

Интересен факт

Около половината от хората на 60 и повече години имат дивертикулоза- състояние при което джобовете не предизвикват симптоми. 10 до 25% развиват дивертикулит.

Лечение

Лечението за дивертикулит включва:

 • Течна диета по време на пристъпите
 • Антибиотици
 • Операция при тежките случаи
 • Богата на фибри диета, когато инфекцията вече е отшумяла.

Как да се предпазим сами

Ако имате дивертикулит се нуждаете от лечение от вашия лекар. Ако имате дивертикулоза самопомощта включва:

 • Богата на фибри диета
 • Прием на много течности
 • Прием на добавки с фибри
 • Извършване на редовни физически упражнения.

Кога да посетим лекар

Ако имате някои от симптомите на дивертикулит отидете на лекар за преглед. Ако имате остро кървене от дебелото черво или силна болка потърсете незабавна медицинска помощ. Това може да са белези на перфорация, голям абсцес, перитонит или чревна обструкция, която изисква незабавна операция.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Колко е тежък моят дивертикулит?
 2. Сегашната ми диета ще помогне ли за предотвратяване на следващи епизоди?
 3. Какво друго мога да направя, за да спра развитието на дивертикулит?

Как се диагностицира

Лекарят ви ще диагностицира състоянито като проучи досегашния ви здравен статус и извърши физически преглед. Други тестове включват кръвни изследвания, рентгеново изследване с бариева каша, колоноскопия, ултразвук или КТ.

Влошаване на състоянието

бедна на фибри диета, запек.

Знаете ли че

Здравните експерти са съгласни, че 20-35 грама фибри на ден могат да третират дижертикулоза и да помогнат за предотвратяване на пристъпи от дивертикулит. 

Факт

Почти всеки на възраст 80 и повече години имат дивертикулна болест.

Вид на болестта

Абсолютна спешност.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.