top banner
Изпрати email Разпечатай

Хиперпаратиреоидизъм

Известно също като

Първичен хиперпаратиреоидизъм, вторичен хиперпаратиреоидизъм.

Симптоми

Съмнителните симптоми на хиперпаратиреоидизъм включват умора, слабост, депресия и болки. Гастроинтестиналните симптоми включват загуба на апетит, чести киселини, стомашна болка, гадене, повръщане и запек. Още по-тежки симптоми включват обърканост, проблеми с паметта, повишена жажда, често уриниране, мускулни и скелетни болки, множество фрактури, високо кръвно налягане или болка от камъни в бъбреците. Понякога хора с хиперпаратиреоидизъм нямат симптоматика.

Описание на състоянието

Хиперпаратиреоидизмът е нарушение на паращитовидните жлези, което причинява по-голяма секреция на паратироидния - паратхормон ( ПТХ ). Паратхормонът подпомага балансирането в нивото на калций и фосфор в тялото. Когато паращитовидните жлези секретират прекалено много паратхормон, калцият в кръвта се повишава, причинявайки хиперпаратиреоидизъм. Прекалено високо ниво на калций в кръвта може да предизвика образуването на конкременти в бъбреците. Ниското ниво на фосфор засяга костите и зъбите. В повечето случаи хиперпаратиреоидизмът се причинява от доброкачествен ( неканцерогенен ) тумор. Понякога една от паращитовидните жлези увеличава размерите си- хиперплазия или става прекалено активна. В много редки случаи се открива злокачествен тумор - рак. Хиперпаратиреоидизмът може да предизвика неясно усещане за умора и слабост, повишена жажда, нарушен мисловен процес както и костни счупвания. При някои хора не се появяват ясни симптоми. Лечението зависи от типа и тежестта на болестта ви. Може да ви предпишат медикаменти, да ви оперират или да не се наложи никакво лечение.  

Какво да очакваме

  Ако имате леки симптоми може да не се нуждаете от лечение. Ще ви се наложи да провеждате редовни прегледи с вашия лекар. Ще трябва да приемате големи количества вода, да правите физически упражнения и да избягвате диуретични вещества. При умерени до тежки случаи оперативното лечение е много успешно при лечението на заболяването. Понякога лекарят предписва медикамент, който да спре действието на паратхормона. Ако съпровождащо заболяване причинява вашия проблем, лекарят ви ще лекува него. В повечето случаи ще почувствате подобрение веднага след започване на лечението. 

Рискови фактори

Бъбречна недостатъчност, рахит, генетична предразположеност, напреднала възраст, женски пол, витамин Д недостатъчност, приемане на литии.

Интересен факт

Около 100 000 човека в САЩ развиват хиперпаратиреоидизъм всяка година.

Лечение

Оперативният метод е основното лечение за хиперпаратиреоидизмът. При него се отстранява увеличената жлеза. Някои лекари предписват лекарства, наречени калцимиметици, които спират секрецията на паратхормон. Докторът също лекува всяко съпровождащо заболяване, което може да е причина за хиперпаратиреоидизмът.

Как да се предпазим сами

Пиите много вода, правете физически упражнения и не пушете. Също така избягвайте тиазидни диуретици. Ограничете дневния прием на калций до по-малко от 1200 мг и този на витамин Д до по-малко от 600 единици. 

Кога да посетим лекар

Ако имате някакви симптоми на хиперпаратиреоидизъм потърсете лекар. Това е изключително важно ако забременеете. Ако не се лекува състоянието може да бъде опасно за развиващия се плод. Потърсете незабавна медицинска помощ ако имате симптоми на хиперпаратиреоидизъм заедно с неравномерно петнисто обезцветяване на кожата, особено ако имате и бъбречна недостатъчност. Това може да е признак на друго рядко много сериозно нарушение. 

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Какво причинява това състояние?

2. За какво трябва да внимавам?
3. Трябва ли да си направя операция? Какво да очаквам след това?
4. Трябва ли да правя нещо специално, за да остана здрав?
5. Децата ми трябва ли да се притесняват също за проява на това заболяване?

Как се диагностицира

Кръвните тестове могат да уловят високи нива на калций и паратироиден хормон и ниски нива на фосфор. Изследванията на урина показват какво количество калций напуска тялото.

Влошаване на състоянието

Обездвижване, обилно повръщане, диария.

Знаете ли че

Операцията излекува 95% от случаите с хиперпаратиреоидизъм.

Лекарите често откриват хиперпаратироидизмът случайно при рутинни изследвания.
Повечето пациенти с хиперпаратиреоидизъм са по-възрастни жени.

Факт

85% от хората с първичен хиперпаратиреоидизъм имат доброкачествен тумор.

Вид на болестта

Рядко срещана

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.