top banner
Изпрати email Разпечатай

Мозъчно сътресение

Симптоми

Симптомите на мозъчно сътресение, включват обърканост, сънливост, затруднено мислене, загуба на паметта, главоболие, загуба на съзнание, гадене, повръщане, припадъци, мускулна слабост, затруднена походка, световъртеж, промени в зрението, разлика в размера на зениците на двете очи.

Описание на състоянието

Мозъчното сътресение е състояние, при което има нараняване на мозъчната тъкан. Мозъчното сътресение обикновено се получава, когато има директен удар на главата или при силни, резки движения на главата. Мозъчното сътресение може да предизвиква гадене, обърканост и краткотрайна загуба на съзнанието. Мозъчното сътресение винаги изисква да се обърне медицинско внимание, защото може да е бъде опасно състояние, но в повечето случаи, то не причинява сериозни проблеми. При тежко мозъчно сътресение може да се развие оток на мозъка или мозъчен кръвоизлив, които са много опасни и може да завършат с фатален изход. За повечето мозъчни сътресения, почивката е най- доброто лечение. На мозъкът му е нужно време, за да се възстанови. Пълното оздравяване може да отнеме дни, седмици или месеци.

Какво да очакваме

В някои случай може да се появят симптоми на мозъчно сътресение още през първите минути след нараняването, а при други могат да настъпят от няколко часа до няколко дни след инцидента. Това е строго индивидуално и зависи от вида на травмата, тежестта на нараняването и индивидуалните особености на организма. Хората, които са претърпели травма на главата и имат риск от мозъчно сътресение, мозъчен кръвоизлив и мозъчен оток е необходимо да останат под наблюдение за поява на симптоми и промяна в състоянието от 24 до 48 часа след настъпването на инцидента. Когато си почиват в леглото или заспят, е необходимо да ги наблюдавате и будите на всеки два- три часа, за да проверите дали нямат симптоми. При по тежките случай на мозъчно сътресение и при изявата на симптоми е необходимо наблюдението да се осъществи в болнична обстановка под лекарски контрол. Някои пациенти по време на оздравителния период може да имат умерено изразено главоболие, промяна в настроението, проблеми с паметта, непоносимост към шум. Тези симптоми, обикновено отшумяват, когато настъпи пълното възстановяване. Лекарят ще Ви посъветва, кога при Вас ще е безопасно да спортувате, кога може да се върнете на работа или да шофирате. Извършването на тези дейности не се препоръчва преди пълното Ви възстановяване.

Рискови фактори

Пътно - транспортно произшествие (ПТП), контактни спортове - бокс или други бойни изкуства, при които се нанасят удари в главата,  каране на велосипед, мотопед или мотор, без използването на предпазна каска.

Интересен факт

В България не се води статистика за годишната честота на болни с мозъчно сътресение, но в САЩ има данни, че всяка година около 1.7 милиона души имат контузия или друго травматично нараняване на мозъка.

Лечение

Лечението включва:

 • Почивка.
 • Прием на болкоуспокояващи медикаменти - аналгетици.
 • Ограничаване на фтизическото и психическото натоварване, ограничаване на мозъчната концентрация - ограничава се гледането на телевизия, четенето, писането и работата с компютър.
 • Приемане в болница.
 • Хирургично лечение, при тежките случаи, които се нуждаят от оперативно лечение.

Как да се предпазим сами

Всеки пострадал, при който има вероятност да има мозъчно сътресение, трябва да бъде прегледан от лекар. След сътресението, лекарят ще Ви каже как да почивате и от какво имате нужда, лекарят ще прецени дали има нужда да останете в болница за наблюдение. Не трябва да се връщате веднага на работа, в училище или към спорта. Не напрягайте мозъка си - избягвайте умственото и физическото натоварване, шумни и силно осветени места. Ограничете работата с компютър и гледането на телевизия. Избягвайте алкохола. Може да приемате аналгетици, за да облекчите болката, но не се препоръчва употреба на аспирин, поради риск от мозъчен кръвоизлив. В случай, че човек с вероятност за мозъчно  сътресение заспи, е необходимо да го будите на всеки два или три часа, за да следите състоянието му. Винаги носете екипировка за безопасност, когато спортувате и има опасност от нараняване на главата или карате велосипед, мотопед или мотор.

Кога да посетим лекар

Всеки, при който има вероятност да е получил мозъчно сътресение, трябва да бъде прегледан от лекар.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли да ми кажете дали имам мозъчно сътресение?
 2. Нуждая ли се от някакво лечение?
 3. Какви са симптомите, които показват че състоянието е сериозни и спешно? 
 4. След колко време мога да се върна към нормалния си ритъм на живот?

Как се диагностицира

Вашия лекар ще Ви разпита и ще Ви прегледа. По негова преценка, може да е необходимо да се извърши скенер на главата (КАТ) , магнитно-резонансна томография (МРТ/ЯМР), електроенцефалография (ЕЕГ) или други допълнителни изследвания.

Влошаване на състоянието

Състоянието Ви може да се влоши от липсата на почивка, непрестанна активност, връщането на работа или в училище твърде бързо, прием на алкохол, прием на медикаменти за разреждане на кръвта (те повишават риска от мозъчен кръвоизлив), прием на аспирин, на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства)

Знаете ли че

 • Някои хора може да са имали мозъчно сътресение, но никога не разберат за това.
 • Американския футбол причинява 60% от сътресенията при учениците в американските гимназии.
 • Втора травма на мозъка получена преди пълното възстановяване от първата може да е фатална.

Спешна помощ

Всеки човек, при когото има вероятност да има сътресение на мозъка, тоест претърпял е някаква травма на главата, трябва да потърси лекарска помощ веднага след инцидента. Ако пациентът е получил по-сериозно сътресение, при което има симптоми на загуба на съзнанието, често повръщане, кръвотечение от носа или ушите, забавен говор, затруднена походка, мускулна слабост, припадъци, зеници с различна големина на двете очи, пострадалият има нужна спешна медицинска помощ. При бебета, за които е съмнително, че може да са получили сътресение най-често се наблюдава неспиращ, крещящ рев и незабавно трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Факт

Повечето хора с мозъчно сътресение не губят съзнание след удара.

Вид на болестта

Спешно състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.