top banner
Изпрати email Разпечатай

възли на щитовидната жлеза

Симптоми

Възлите на щитовидната жлеза обикновено не предизвикват симптоми. Но симптомите могат да включват по-видими бучки на врата или гърлото, болки във врата, пресипналост, затруднено преглъщане или дишане, внезапна загуба на тегло, и ускорен пулс.

Описание на състоянието

Щитовидният възел е често срещан, анормален растеж на щитовидната жлеза, която регулира растежа и метаболизма. Йодният дефицит, състоянието  на щитовидната жлеза, киста, възпаление или рак може да предизвика възли на щитовидната жлеза. Те са почти винаги доброкачествени или неракови, и само в редки случаи са признак на рак на щитовидната жлеза. Обикновено не е необходимо лечение на доброкачествените възелчета, но раковите трябва да бъдат отстранени чрез операция. Други лечения зависят от причината.

Какво да очакваме

Ако сте жена на възраст,най-вероятно ще развиете възел на щитовидната жлеза. Най-вероятно няма да имате никакви симптоми, въпреки че може да видите или усетите бучка на врата си или да имате проблеми с преглъщането. Вашият лекар може да бъде този, който ще открие възела  по време на рутинен медицински преглед. Много е вероятно, бучката да е доброкачествена и вашият лекар просто ще иска да янаблюдава на всеки шест до 12 месеца. Но лекарят може да искат да го намали или да я премахне хирургически, ако имате проблеми с дишането или преглъщането, ако възела е голям. Макар и рядко, рак на щитовидната жлеза във възелче е най-вероятен, ако сте под 30 години или над 60. Вие се нуждаете от операция.

Рискови фактори

Семейна история за възли на щитовидната жлеза или рак на щитовидната жлеза, стареене,жени, и излагане на радиация увеличива  риска от развитие на възли на щитовидната жлеза.

Интересен факт


Около 1 на всеки 10 души в САЩ има възли на щитовидната жлеза.

Лечение

Лечението може да включва :
мониторинг
хормони на щитовидната жлеза  или друга терапия, за да се свие бучката
хирургия

Как да се предпазим сами

Уверете се, че спазвате по график прегледите, ако Вашият лекар е решил да наблюдава доброкачествен ли е  възела на щитовидната жлеза .

Кога да посетим лекар


Ако почувствате, че възелчето расте на врата Ви или имате проблеми с преглъщането или дишането, вижте вашия лекар.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1.Колко сериозен е този тип възел  на щитовидната жлеза ?
2.Има ли нужда от лечение ?
3.Какви са възможностите за лечение ?
4.Има ли някакви други тестове, които трябва да направя?

Как се диагностицира

Лекарят ще снеме анамнеза и ще направи физикален преглед. Лекарят може да направи кръвни изследвания, фина иглена биопсия, или сканиране на щитовидната жлеза  или ултразвук.

Знаете ли че

Опра Уинфри, Ким Катрал, и Самосвали Гор имат заболявания на щитовидната жлеза, които могат да причинят възли на щитовидната жлеза.
Жените са четири пъти по-склонни от мъжете да развият възли на щитовидната жлеза.
Хората, които живеят в райони на света с недостатъци на йод имат повече възли на щитовидната жлеза.

Факт

Само 5% от възлите на щитовидната жлеза са рак на щитовидната жлеза.

Вид на болестта

Често.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2021 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.