top banner
Изпрати email Разпечатай

Езофагит; Възпаление на хранопровода

Симптоми

Езофагитът причинява болки в гърдите или усещане за парене, които могат да се появяват и да изчезват периодично. Други симптоми при езофагит са затруднено или болезнено преглъщане, дрезгавост на гласа и чувство, че храната се пресяда.

Описание на състоянието

Езофагитът представлява възпаление на лигавицата на хранопровода. Хранопроводът е органът, който пренася храната от устата до стомаха. Връщането на киселини от стомаха и ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест) най-често причиняват езофагит. Хората с езофагит чувстват болка в гръдния кош зад гръдната кост, гадене, може да имат затруднено или болезнено преглъщане. Езофагитът също може да бъде причинен от лекарства, които са заседнали в хранопровода. Други причини за езофагит са бактерии, вируси, гъбички - обикновено при хора с отслабена имунна система от ХИВ-инфекция, захарен диабет, левкемия или които провеждат химиотерапия. Лечението на езофагит варира в зависимост от това каква е причината за развитие на заболяването.

Какво да очакваме

Леките форми на езофагит могат да отминат за няколко дни и без лечение. Приемането на антиацидни медикаменти или други подходи за лечение, които са подходящи за успокояване на симптомите и повлияване на възпалението на хранопровода, както и за облекчаване на болката. Симптомите, които продължават по-дълго време показват, че е настъпило увреждане на повърхността на лигавицата на хранопровода или наличие на възможна инфекция. С правилно лечение на езофагита, симптомите обикновено се облекчават в рамките на няколко дни. В други случаи повлияването на симптомите на езофагит може да отнеме няколко седмици .

Рискови фактори

Тютюнопушене; употреба на алкохол; многократно повръщане; хирургични интервенции в гръдната област; лъчелечение или химиотерапия за лечение на рак; отслабена имунна система, както и употреба на някои лекарства са рискови фактори за езофагит.

Лечение

Лечението на езофагит зависи от това какви са причините за симптоми.
При киселинен рефлукс, лекарят може да предпише блокери на киселините или медикаменти, намаляващи киселинността. Лекарят също може да предложи да се пристъпи към промяна в начина на живот - промяна в диетичния режим, спиране на тютюнопушенето (ако пушите), намаляване или спиране на алкохолната консумация, както и ограничаване на кофеиновите напитки. По време на лечението на езофагит, лекарят може да каже да спрете употребата на други лекарства, за които предполага, че са причина за езофагита или може да Ви ги предпише под друга лекарствена форма - като сироп например. Инфекции, засягащи хранопровода могат да бъдат лекувани с антибиотици. По време на лечението на езофагита, лекарят може да предпише болкоуспокояващи, за да облекчи симптомите Ви.

Как да се предпазим сами

Някои промени в начина на живот могат да намалят симптомите на езофагит. Те включват:

 •  Намаляване на на теглото. 
 •  Спиране на тютюнопушенето. 
 •  Избягване на алкохол и кофеин. 
 •  Приемане на лекарства с обилно количество вода, докато сте в право положение.
 •  Избягване на цитрусови и пикантни храни. 
 •  Хранене по-често, но с по-малко количество храна.
 •  Не се хранете непосредствено преди лягане.
 •  Повдигане на главата на висока възглавница в леглото.

Кога да посетим лекар

Уведомете Вашия лекар, ако:

 •  болка в гърдите изведнъж стане по-силна.
 •  усетите недостиг на въздух или повишите температура. 
 •  болката е твърде силна и не позволява да се храните и да приемате течности.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Има ли нещо в начина ми на живот, което причинява стомашни киселини?
  2. Ще предотвратят ли антиацидите езофагита или се налага друг тип лечение?
  3. Какво трябва да направя, ако все още чувствам парене зад гръдната кост, въпреки че приемам медикаменти?
  4. Кога мога да приема, че симптомите са изчезнали?
  5. Кога трябва пак да Ви потърся?

Как се диагностицира

Лекарят ще диагностицира езофагитa въз основа на Вашите симптоми. Лекарят може да поиска ендоскопия или друго изследване, чрез което да се установят щетите, нанесени по лигавицата на хранопровода. За ендоскопията, лекарят ще използва камера, прикрепена към края на дълъг и гъвкав маркуч (тръба), за да види лигавицата на хранопровода. Езофагографията е друг метод за изследване на хранопровода, който включва серия от рентгенови снимки, направени след като пациента е погълнал разтвор, съдържащ контрастна материя (бариева каша). Бариевата каша маркира по стената на хранопровода местата, където има белези на възпаление. Лекарят може да поиска и други изследвания, за да се изключат други възможни причини за болката в гърдите. 

Влошаване на състоянието

Алкохол, кофеин, аспирин, витамин C, други лекарства като ибупрофен или напроксен, пикантни храни, домати, лук, люти чушки, тюнопушене, шоколад, мента, консумация на тежки храни, преяждане и хранене преди лягане са фактори, които влошават езофагита

Знаете ли че

 • Езофагитът често се развива при хора, които повръщат много. Хората с булимия и анорексия или друг тип разстройство на храненето имат вероятност да получат езофагит.
 • Колкото и да обичате да похапвате шоколад, трябва да знаете, че ограничаването от шоколада ограничава и възможността да се развие езофагит. 

Факт

Цифрите са шокиращи, но е установено , че езофагеален рефлукс, който може да доведе до езофагит, възниква месечно при 33% -44% от хората.

Вид на болестта

Често срещано заболяване. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.