top banner
Изпрати email Разпечатай

Лабиален херпес

Известно също като

Херпес на устната; Херпес симплекс лабиалис; Орален херпес

Симптоми

Симптомите могат да включват: изтръпване, сърбеж, парене, зачервяване, болка, мехури, секреция, жълти корички, треска, болки в гърлото, мускулни болки, подути лимфни възли в областта на шията, болки в очите, чувствителност към светлина, дискомфорт в окото и пясъчно усещане в очите.

Описание на състоянието

Устният херпес е често срещана и много заразна вирусна инфекция. Той причинява разраняване или херпес на устните, обикновено около устата. Може да се появи на езика, лицето или друга област на кожата. Устният херпес не е същият вид като гениталния херпес и не е афта. Хората обикновено се заразяват с лабиален херпес още като новородени или деца от близък контакт с възрастен или чрез споделяне на общ балсам за устни или прибори за хранене. Инфекцията може да се разпространява, дори ако човек няма никакви симптоми. Често не е необходимо лечение за лабиалния херпес. Но противовирусните мехлеми може да помогнат за облекчаване на дискомфорта. Противовирусни перорални таблетки може да намалят честотата на поява на херпеса и да направят симптомите значително по-леки. Няма лечение за лабиалния херпес. Вирусът остава в тялото за цял живот, като може да има или не бъдещи огнища.

Какво да очакваме

Въпреки, че може да бъде леко, първоначалното пламване на лабиалния херпес обикновено е най-тежко. Изтръпване, сърбеж или парене обикновено се появяват преди да се появи един или повече болезнени мехури. След няколко дни мехурите се спукват, от тях изтича секрет и се образува коричка. Без лечение симптомите и раничките продължават в рамките на 2 седмици. Но след като веднъж вече сте заразени с херпес симплекс вируса, вирусът се премества от кожата в нервните клетки и остава в тялото за цял живот. Той просто може да остане "тих" или нещо може да го направи активен отново. С течение на времето огнища са склонни да бъдат по-леки и да се появяват по-рядко.

Рискови фактори

Контакт с някой, който има симплекс вирус тип 1. След като сте носител на вируса, рискови фактори за "избиване" на херпес включват: стрес, умора, болест, треска, излагане на слънце, менструален период, бременност, порязвания или оперативни интервенции.

Интересен факт

След 50-годишна възраст 9 от 10 души имат вируса на херпес симплекс в кръвта.

Превенция

Ако Вие или Вашето дете има изтръпване, сърбеж, парене или рани на лицето си, не го целувайте и не споделяйте обща посуда, чаши, кърпи или устни балсами. Перете кърпите в гореща вода. Не правете орален секс. Предотвратете разпространението в други части на тялото си като очите - измийте ръцете си след докосване на раните. Използвайте памучен тампон, за да приложите медикаменти за охлаждане на раните. За да предотвратите нови огнища, използвайте балсам за устни с цинков окис.

Лечение

Ако е необходимо, лечението може да включва: локални кремове или мазила. Можете да вземете болкоуспокояващи като ибупрофен или парацетамол, ако имате нужда от тях. Оралните противовирусни лекарства може да намалят тежестта и честотата на огнища и да се предотврати разпространението на вируса. Те действат най-добре в началото на възпалението. Антивирусни медикаменти включват:

 •  Ацикловир;
 •  Фамцикловир;
 •  Валацикловир.

Как да се предпазим сами

 •  Измийте раните леко с антисептичен сапун и вода.
 •  Пийте много течности.
 •  Прилагайте ледени или топли компреси.
 •  Не разранявайте херпеса.
 •  За да предотвратите огнища, направете всичко възможно да избягвате стреса и слънчевите изгаряния.

Кога да посетим лекар

Свържете се с лекар, ако симптомите на херпес Ви причиняват тежък дискомфорт или не се излекуват от само себе си в рамките на 10 дни, или ако са налице признаци на бактериална инфекция като повишена температура, гной или разпространяващо се зачервяване. Обадете се на лекар, ако имате чести херпеси.

Потърси медицинска помощ веднага, ако Вие или Вашето дете има симптоми на лабиален херпес и имате заболяване или слаба имунна система (например от крак или ХИВ/СПИН). Също потърсете незабавна помощ, ако херпесът се разпространява към очите и причинява болка, чувствителност към светлина или пясъчно усещане в очите. Отидете в спешното отделение, ако има признаци на дехидратация при малки деца (например при намалено уриниране).

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Как може най-ефективно да се предотврати разпространението на лабиален херпес?
 2. Имам ли нужда от някакви лекарства с рецепта?
 3. Какво да очаквам в бъдеще?

Как се диагностицира

Един лекар може да диагностицира лабиален херпес след преглед на раната. За потвърждаване на диагнозата, лекарят може да вземе проба от възпаленото място и да я изпрати проба в лаборатория за тестване. Може да се направи и кръвен тест, за да потвърди наличието на херпес в кръвта.

Влошаване на състоянието

Надраскване; стрес; умора; заболяване; треска; излагане на слънце; менструален период; бременност; нараняване или хирургична интервенция. 

Знаете ли че

 • Повечето хора, които имат лабиален херпес не знаят за това.
 • След като е в тялото, вирусът се разполага в нервните окончания в горната част на гръбначния стълб.
 • Херпесът може да бъде активен и заразен без да причинява симптоми.

Факт

Очната инфекция от вируса на херпес симплекс е водеща причина за слепота.

Вид на болестта

Силно заразно заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.