top banner
Изпрати email Разпечатай

Апластична анемия

Известно също като

Анемия, идиопатична апластична анемия, вторична апластична анемия, гръбначно-мозъчна недостатъчност.

Симптоми

Апластична анемия се появява, когато костния мозък не може да произведе достатъчно кръвни клетки. Когато тялото ви не разполага с достатъчно кръвни клетки, може да имате слабост, недостиг на въздух, умора, учестено сърцебиене, бледа кожа, кървене от венците, посиняване, чести инфекции, и кървене от носа. Около половината от времето, няма ясна причина за болестта. Експерти казват, че апластична анемия се появява, когато имунната система погрешно атакува здрави клетки. Бременност, някои лекарства, химиотерапия, лъчетерапия и вродени нарушения също могат да причинят състоянието. Заболяването значително увеличава риска за животозастрашаващи инфекции. Тежка апластична анемия може да причини смърт, ако не се лекува. Лечението включва кръвопреливания, лекарства, които потискат имунната система, както и трансплантация на костен мозък.

Описание на състоянието

Апластична анемия се появява, когато костния мозък не може да произведе достатъчно кръвни клетки. Когато тялото ви не разполага с достатъчно кръвни клетки, може да имате слабост, недостиг на въздух, умора, учестено сърцебиене, бледа кожа, кървене от венците, посиняване, чести инфекции, и кървене от носа. Около половината от времето, няма ясна причина за болестта. Експерти казват, че апластична анемия се появява, когато имунната система погрешно атакува здрави клетки. Бременност, някои лекарства, химиотерапия, лъчетерапия и вродени нарушения също могат да причинят състоянието. Заболяването значително увеличава риска от животозастрашаващи инфекции. Тежка апластична анемия може да причини смърт, ако не се лекува. Лечението включва кръвопреливания, лекарства, които потискат имунната система, както и трансплантация на костен мозък.

Какво да очакваме

Апластична анемия може да се развива бавно или се появява внезапно. Понякога леки случаи се оправят без лечение. Обикновено състоянието става хронично и се влошава с течение на времето. Преливане на кръв може да помогне на умерени случаи на болестта. Лечението на тежка апластична анемия включва трансплантация на костен мозък или лекарства, които потискат имунната система. Ако не се лекува, тежка апластична анемия в крайна сметка може да причини смърт.

Рискови фактори

Някои лекарства, бременност, химиотерапия, лъчева терапия, някои вродени заболявания, някои токсини.

Интересен факт

Всяка година около шест на всеки 1 милион души в Европа заболяват от апластична анемия.

Лечение

Лечението на апластична анемия включва:? В

 • Лечение на основната причина? В
 • Лечение на инфекции от? В
 • Кръвопреливането? В
 • Трансплантация на костен мозък? В
 • Лекарства, които потискат имунната система

Как да се предпазим сами

Апластична анемия изисква медицинско лечение. Поради риска от животозастрашаващи инфекции трябва да се избягват големи тълпи и хора с настинки и други болести, Мийте ръцете си редовно, избягвайте храни, които може да са заразени с бактерии или вируси и предприемете други стъпки, за да се избегне инфекция.

Кога да посетим лекар

Ако имате симптоми на апластична анемия, вижте вашия лекар веднага.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли апластична анемия де причинява симптомите?В
 2. Какви са възможностите ми за лечение??В
 3. Какви са рисковете и страничните ефекти на лечението?В
 4. Лечение ще излекува ли състоянието ми?

Как се диагностицира

Вашият лекар може да диагностицира апластична анемия като снеме анамнезата ви и направи физически преглед. Може да се нуждаете от кръвни изследвания и биопсия на костния мозък.

Влошаване на състоянието

Настинка или друга инфекция

Знаете ли че

 • При хората с тежка апластична анемия трансплантацията на костен мозък може да излекува болестта. Това е, когато костния мозък се заменя с костен мозък от донор, който има същите генетични маркери, като брат или сестра.?В
 • 80 % от по-младите пациенти с апластична анемия биват излекувани с трансплантация на костен мозък.?В
 • Преживяемост при по-възрастните възрастни след трансплантация на костен мозък е 40 % до 70 %.

Факт

Апластична анемия може да възникне във всяка възраст и засяга мъже и жени еднакво.

Вид на болестта

Хронично заболяване на костния мозък

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.