top banner
Изпрати email Разпечатай

Нарушения в съсирването на кръвта

Известно също като

Тромбофилия, необичайно кръвосъсирване.

Симптоми

Минало с кръвни съсиреци или свързаните с тях проблеми, като например чести спонтанни аборти, болка и подуване на краката, високо кръвно налягане, недостиг на въздух, болки в гърдите, очни промени, объркване, тежко главоболие, затруднен говор, замаяност

Описание на състоянието

Разтройствата в съсирването на кръвта увеличават риска, който представляват кръвните съсиреци за тялото. Обикновено кръвните съсиреци спират кървенето след нараняване. При хората с кръвосъсирването съсиреци могат да се образуват вътре в тялото, където те не трябвада бъдат. Те могат да запушат вена или артерия. Съсиреци могат да предизвикат аборти, инфаркти, инсулти и белодробна емболия. Някои кръвни нарушения при съсирване са наследени, като фактор V Leiden. Условия като лупус, нарушения в костния мозък и някои видове рак могат да причинят разстройство на кръвосъсирването. Не забравяйте, че много хора с кръвосъсирване никога нямат кръвен съсирек – те просто имат по-висок риск. Лекарства за разреждане на кръвта правят възможноста за формиране на съсиреци по-малко вероятно.

Какво да очакваме

В зависимост от мястото, където се появяват, съсиреците могат да доведат до дълбока венозна тромбоза в краката, инсулти, инфаркти и белодробна емболия--животозастрашаващ кръвен съсирек в белите дробове. Хората може и да не осъзнават, че имат нарушения в съсирването . Лекарите може да лекуват нарушенията със съсирването с лекарства, които разреждат кръвта. Някои хора се нуждаят от продължително лечение. Други само се нуждаят от лечение в определено период, когато рискът им е повишен, като например по време на бременност или когато се възстановяват от операция. Човек, който в момента има кръвен съсирек се нуждае от спешно лечение.

Рискови фактори

Лична или фамилна анамнеза на кръвни съсиреци, наследствени условия като фактор V Leiden,недостиг на протеин С или S, дефицит на антитромбин

Интересен факт

5 % до 8 % от хората в САЩ имат наследствени нарушения със съсирването на кръвта.

Лечение

Лечение на нарушения на съсирване включват:? В

 • Аспирин? В
 • Лекарства за разреждане на кръвта, като хепарин и варфарин (Coumadin)? В
 • Антитромбин фактор и протеин C? В
 • Лечение на основните условия или рискови фактори като високо кръвно налягане, диабет и проблеми със сърцето? В

Кръвен съсирек винаги е спешен и се нуждае от специална обработка. Едно лице може да се наложи да приеме лекарства които да разбият съсирека, операция или други процедури.

Как да се предпазим сами

Нарушенията в съсирването на кръвта винаги се нуждаят от лечение. Вашият лекар също може да предложи, да промените храненето си, повече физически упражнения и загуба на тегло, ако имате нужда. Ако сте пушач, да се откажате. Не забравяйте да се протягате и да се раздвижвате редовно, когато сте в затворено пространство, като например самолет.

Кога да посетим лекар

Ако сте загрижени дали имате нарушения в съсирването--или имате фамилна анамнеза на нарушения със съсирването - говорете с вашия лекар. Ако имате признаци на сърдечен удар, инсулт, белодробна емболия или тромбоза на дълбоките вени--като болка в гърдите, задух, промени в зрението или разбиране, тежки необяснима болка в крака или затруднено дишане - отидете в спешното отделение.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. С по-висок риск ли съм за кръвни съсиреци?
 2. Трябва ли лечение?
 3. Как трябва да променя моя живот?
 4. Какви са признаците за спешна помощ?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще ви прегледа, задава въпроси за вашето здраве и семейна анамнеза и ще назначи кръвни изследвания. Може да се наложат други изследвания, като ултразвук.

Влошаване на състоянието

Тютюнопушенето, противозачатъчни, хормонално заместване, дехидратация, почивка на легло, седене за дълго време, бременност, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, атеросклероза, ХИВ лечение

Знаете ли че

 • Факторът V Leiden е най-често срещаният тип на наследени съсирване нарушения, особено при бялата раса.?В
 • Много хора, които имат нарушения със съсирването на кръвта никога нямат кръвен съсирек.?В
 • Хората, които имат генетично разстройство на кръвосъсирването и други рискови фактори, като пушене--са с най-голям риск от образуване на съсиреци.

Факт

Повече от 60000 души умират всяка година от кръвни съсиреци.

Вид на болестта

Хронично заболяване на кръвта.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.