top banner
Изпрати email Разпечатай

Ангиоедем

Симптоми

Симптомите включват подуване, особено около очите, устните, гърлото, ръцете, краката и гениталиите и спазми в корема. Подуването може да бъде болезнено. Могат да се появят уртикарии. Тежък ангиоедем може да затрудни дишането ви, което го прави спешен случай.

Описание на състоянието

Ангиоедемът е подутина под кожата. Може да е признак за алергична реакция, подобна на уртикарийте. Докато уртикарйите са подути белези върху повърхността на кожата, ангиоедемът е подуване под нея. Често се появява около учите и устните. Хората могат да развият ангиоедем и уртикария като реакция след ужилване от насекомо, лекарства, мъх от домашни любимци, определени храни, слънчева светлина и други причинители. В повечето случай хората не разбират каква е причината. Някои хора имат хроничен ангиоедем. Може да лекувате по-леките случаи у дома. Тежък ангиоедем, който може да създаде проблеми с дишането, може да е животозастрашаващ.

Какво да очакваме

След контакт с причинител, ангиоедемът може да причини подуване по лицето, особено около очите и устата. Често, човек също така ще има и уртикария - сърбящи белези по кожата. Може да се влоши в рамките на няколко часа. Антихистамините могат да помогнат в контролирането на реакцията. Обикновено, подуването ще спре и ще изчезне в рамките на няколко дни. Ако е тежък случай, дихателните пътища могат да започнат да се подуват, създавайки трудности при дишане. Ако имате хрипове и не можете да си поемете дъх, или ако симптомите се влошават след приема на антихистамини, отидете в спешно отделение.

Рискови фактори

Ангиоедемът е по-често срещан при жените и при хора между 20 и 30 годишна възраст. Обичайни причинители на ангиоедем включват алергии към мъх от домашни любимци, прашец, ухапвания от насекоми и храни като например стриди, ядки, яйца, мляко, горски плодове и други; слънчева светлина или вода; някои антибиотици; НСПВС като ибупрофен (Адвил, Мотрин) и напроксен (Алев); някои лекарства за кръвно налягане. Други медицински състояние, като инфекции, лупус и рак, също могат да причинят ангиоедем. Някои хора имат наследствен тип ангиоедем.

Интересен факт

Между 10 % и 20 % от хората в САЩ ще получат ангиоедем в един момент от живота си.

Лечение

Лечението на ангиоедем включва:? В

 • Антихистамини за контрол на алергичната реакция? В
 • Кортикостероиди за намаляване на подуването? В
 • Епинефрин за контрол на тежка алергична реакция? В
 • Други лекарства? В
 • Спешно лечение, които да поддържат дихателните пътища отворени

Как да се предпазим сами

Антихистамини, продавани без рецепта може да контролират реакцията. Ледени или студени компреси могат да помогнат с подуването и сърбежа. Почесването ще влоши петната. В бъдеще, старайте се да избягвате алергени и други причинители.

Кога да посетим лекар

Ако имате признаци на ангиоедем като подуване, особено около очите, устните, гърлото, ръцете, краката и гениталиите, както и коремни спазми, уртикарии и проблеми с дишането; потърсете лекар.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какво може да е причинило симптомите ми?В
 2. Вероятно ли е да ми се случи отново?В
 3. Как мога да предотвратя ангиоедем?В
 4. Ако се случи отново, какво трябва да направя?

Как се диагностицира

Лекарят ще задава въпроси и ще ви прегледа. Също така може да имате нужда от кръвни изследвания и тестове за алергии.

Влошаване на състоянието

Чесане, не получаване на лечение и продължително излагане на причинителя.

Знаете ли че

 • Повечето случаи на ангиоедем имат неизвестна причина.?В
 • От 10 % до 25 % от хората, които отиват в спешното отделение за ангиоедем са с животозастрашаващи симптоми.?В
 • Афро-американците са по-податливи към развиването на ангиоедем от ACE инхибитори, лекарство използвано за лечение на високо кръвно налягане.

Спешна помощ

Ако домашното лечение не помага и имате проблеми с дишането като например недостиг на дъх, хрипове или припадане, отидете в спешно отделение. Ако вече имате предписано лекарства за тежка алергична реакция като например Epi-писалка или Twinject, използвайте го.

Факт

90 % от хората с ангиоедем също имат уртикария.

Вид на болестта

Спешен случай

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.