top banner
Изпрати email Разпечатай

Инфекция на ушния канал

Известно също като

Външен Отит, Ухото на плувеца

Симптоми

Симптомите включват болки в ушите и сърбеж, отслабен слух, чувство сякаш ухото е запушено, лющеща се кожа и изтичане на течност от ухото.

Описание на състоянието

Ушният канал е място където лесно може да се развие бактериална инфекция, особено ако има заседнала вода в него. Така че, възпаленията са нещо обичайно. Децата и тийнейджърите, които прекарват много време около басейна през ляотот са особено податливи към инфекции. Но всеки може да получи инфекция. Най-честата причина е бактерия наричана псевдомона. Други видове бактерии, както и гъбички също могат да причинят инфекция. Едно остро възпаление продължава по-кратко от четири седмици. Хроничните инфекции могат да се задържат за повече от четири седмици или да се появяват четири или повече пъти в една година. Инфекциите на ушния канал обикновено се изчистват след лечение с антибактериални капки или антибиотици. Но хора с диабет или отслабена имунна система са под риск от по-сериозна инфекция наречна злокачествен външен отит. Злокачественият външен отит може да се разпространи и в други тъкани, включително костта в основата на черепа и може да е животозастрашаващ.

Какво да очакваме

Симптомите на инфекцията обикновено се появяват няколко след като ухото е било намокрено или наранено със памучен тампон, използван за ичистването му, например. Най-сигурният симптом е болка в ухото, която става по-силна ако дърпате или разтягате външното ухо. При някои хора движението при дъвчене кара болката да се влошава. Ушният канал може да се подуе, карайки ви да усещате сякаш ухото ви е запушено. Ако входът за звук е блокиран, може да наблюдават увеличаваща се загуба на слух. След започване на лечението, може да са нужни една до две седмици докато инфекцията се изчисти и симптомите изчезнат.

Рискови фактори

Плуване, водни спортове, себоричен дерматит или вътрешноушни кожни състояния, използване на памучни тампони или други инструменти за прочистване на ухото.

Интересен факт

Четири на всеки 1000 души в България развиват остра инфекция на ушния канал всяка година. А около 3 % до 5 % от населението имат хронична инфекция на ушния канал.

Лечение

Лечението може да включва:? В

 • Използване на антибактериални капки за уши смесени със стероид, за намаляване подуването в рамките на 10 до 14 дни? В
 • Приемането на антибиотици, ако също имате инфекция на вътрешното ухо или инфекцията се е разпространила до други тъкани.
 • Прием на болкоуспокояващи лекарства, продавани без рецепта като например ацетаминофен или ибупрофен? В
 • Използването на топла кърпа за облекчаване на болката

Как да се предпазим сами

Инфекцията на ушния канал трябва да се лекува от лекар. Използването на мокра кърпа или нагряващ компрес у дома може да помогне в намаляването на болката. Важно е да поддържате ушите си сухи. Използването на една или две капки смес, състояща се от наполовина алкохол и наполовин оцет в ухото, след като са били изложени на вода може да помогне в изсушаването им.

Кога да посетим лекар

В повечето случаи ухото на плувеца не е спешен случай, но все пак трябва да се лекува от лекар. Така че си запазете час, ако забележите някакви симптоми на инфекция на ушния канал като например:

 • Болка, която не намалява след приема на лекарства, продавани без рецепта.
 • Увеличение на болката, когато която и да е част на външното ухо е дърпана и разтегната.
 • Неспособност да лежите върху ухото докато спите.
 • Болка в ухото, която се влошава докато дъвчете.
 • Изтичане на течност от ухото.

Вие трябва да отидете в спешно на преглед от лекар, ако имате симптоми на ухото на плувеца, както и:

 • Имате диабет или сте с отслабена имунна система.
 • Вдигнали сте висока температура.
 • Имате минала хирургична интервенция в тази област.
 • Имате раздвоено зрение или слабост в лицето.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Имам ли нужда от още изследвания, за да се разбере какво точно е това?
 2. Трябва ли да приемам антибиотици или други лекарства?
 3. Как мога да предотвратя това в бъдеще?
 4. Може ли това да е нещо друго, вместо инфекция на външното ухо?
 5. Мога ли да направя нещо, за да намаля болката докато се лекува?

Как се диагностицира

За да диагностицира инфекция на ушния канал, лекарят ви ще прегледа ухото ви и ще вземе проба от течността в ухото, която да се изследва за бактерии или гъбички.

Влошаване на състоянието

Плуване, сърфиране, вода в ухото, люпеща се кожа.

Знаете ли че

 • Мама е била права. Никога не поставяйте нещо по-малко от лакътя си в ухото си. Бъркането в ухото с обект, включително и с пръст може да доведе до инфекция на ушния канал.
 • Хора, чиито уши са редовно потопени под вода включително плувци, сърфисти и гмуркачи имат най-голяма вероятност за инфекции на ушния канал.

Факт

Инфекцията на ушния канал най-често се появява при деца на възраст между 7 и 12 години.

Вид на болестта

Общо заболяване, често срещано

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.