top banner
Изпрати email Разпечатай

Холелитиаза

Известно също като

Камъни в жлъчния мехур, Жлъчни камъни; Камъни в жлъчката

Симптоми

 Жлъчнокаменна криза настъпва, когато камък блокира или дразни жлъчните пътища. Това води до болка в горната дясна част на корема, които могат да стигат до гърба или страните. Кризата обикновено настъпва внезапно и може да се случи след консумирането на мазно ястие. Други симптоми включват газове и подуване на корема, повръщане, диария, пожълтяване на кожата и склерите на очите, светло оцветени изпражнения и тъмна урина.

Описание на състоянието

Камъни в жлъчката са малки, твърди камъни формирали се от веществата в жлъчния мехур. Може да са нужни години докато се развият и варират в размерите си от големината на песъчинка до размера на голф топка. Камъните в жлъчката причиняват болка и други симптоми, когато блокират каналите, през които жлъчката се източва от жлъчния мехур в късото черво. Много хора имат камъни в жлъчката, но нямат никакви симптоми.

Какво да очакваме

Много хора с камъни в жлъчката нямат никакви симптоми и не се нуждаят от лечение. Въпреки това ако камък блокира жлъчните пътища, може да предизвика силна болка, която може да продължи от минути до часове. Ако сте имали само една криза, вашият лекар може да изчака, докато получите следваща преди да реши от какво лечение се нуждаете. Хора, които имат чести атаки имат нужда от операция за премахване на жлъчния мехур. Блокирания жлъчен канал може да предизвика жълтеница, пожълтяване на кожата поради насъбирането на жлъчни пигменти в кръвта. В много редки случай, каналът може да се блокира напълно и да предизвика опасна руптура/ пукване/ на жлъчния мехур. Перитонит. Друго опасно усложнение е панкреатит причинен от жлъчни камъни, който може да е животозастрашаващ, ако не се лекува незабавно.

Интересен факт

Точно 1 на всеки 20 души има камъни в жлъчката. Камъни в жлъчката се срещат много по-често при жените, особено при жени над 40 години, които са раждали няколко пъти. Наднорменото тегло, бързата загуба на тегло или семейна анамнеза с жлъчни камъни увеличават рискът от получаването им.

Лечение

  • Операцията за отстраняване на жлъчния мехур, често се извършва лапароскопски!

Как да се предпазим сами

Избягвайте мазните храни. Ако имате болка от камъни в жлъчката след като изядете мазно ястие, не е задължително да се нуждаете от лечение. Но, все пак, трябва да посетете лекарят си за преглед.

Кога да посетим лекар

Ако имате болки в корема, която не изчезва или се повтаря, след като изчезне, се консултирайте с вашия лекар. Ако повръщате, имате силна болка и пожълтяване на кожата или потъмняване на урината, незабавно потърсете лекарска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Мога ли да направя нещо, за да се предотврати болката от камъни в жлъчката?В
  2. Трябва ли да ми бъдат направени по-нататъшни изследвания, като например ултразвук?В
  3. Какви са най-добрите възможности за лечение за мен?

Как се диагностицира

Лекарят ви, ще направи физически преглед и може да назначи ехография с ултразвук за да се докажат камъните. Ако е настъпило пожълтяване на кожата и конюктивите , се правят изследвания за уточняване и изключване на вирусни хепатити и други заболявания.

Знаете ли че

  • Черния дроб произвежда жлъчка, която се съхранява в жлъчния мехур. Жлъчката помага на организма да храносмели мазнини. Камъните в жлъчката се формират когато жлъчния мехур не се  изпразва правилно, или ако има твърде много холестерол или други вещества в жлъчката.
  • Камъни в жлъчката се появяват в няколко разновидности - някои са най-вече жлъчни соли, а някои имат повече калций и други минерали. Но всички от тях могат да причинят проблеми при определени условия.
  • Жлъчният канал не е много по-широк от върха на молив, не е нужен голям камък да го блокира. Някои хора имат няколко камъка, други имат само един голям камък. Най-големият открит камък е почти с размерите и формата на круша и е запълвал жлъчният мехур напълно. За щастие, 80 годишният мъж, който е имал камъкът рекордьор е бил спасен с операция за премахване на жлъчния мехур.

Факт

Всяка година на около 500 000 души в САЩ се премахва жлъчният мехур.

Вид на болестта

Общо заболяване, често срещано

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.