top banner
Изпрати email Разпечатай

Аортна регургитация ( АР )

Известно също като

Инсуфициенция на аортната клапа ( Insuffitientio valvulae aertae ) ; Аортна инсуфициенция ; Аортна клапна инсуфициенция ; Аортна клапна недостатъчност ( регургитация ) ; Недостатъчност на аортната клапа ; Аортна недостатъчност

Симптоми

При леката аортна регургитация, може да няма никакви симптоми, освен да се чува шум на аортната клапа при аускултация на сърцето ( метод за физикален преглед, който представлява преслушване с медицинска слушалка - стетоскоп ) . При по-тежки случай на аортна инсуфициенция, може да причини сърдечна недостатъчност, която протича със симптоми на лесна умора, световъртеж, прималяване, слабост, задух, отоци по краката и глезените, кашлица. Други прояви на аортната недостатъчност, могат да бъдат болка в гърдите, внезапна промяна в стойностите на  кръвното налягане, неравномерен пулс и неправилен сърдечен ритъм.

Описание на състоянието

Аортната клапа ( на лат. Valvula aortae ) физиологично се отваря и затваря синхронизирано със сърдечния ритъм на съкращение и служи за пропускане на кръвта от сърдечната камера в аортата ( най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло ), като не позволява връщането на кръвта обратно - от аортата към сърцето. При аортна регургитация ( от латински-regurgitatio-"връщане назад" ), аортната клапа не се затваря напълно и това води до връщане на определено количество кръв от аортата обратно в сърцето. От своя страна това кара сърцето да работи по-бързо и да се съкращава по-силно от нормалното, за да изхвърли както нормално постъпилото количество кръв, така и това, което се е върнало обратно. Задейства се порочен кръг, който води до сърдечна недостатъчност ( декомпенсация на сърдечния мускул ). В началото сърдечната камера хипертрофира ( увеличава се големината на мускулните клети, изграждащи сърдечната мускулатура, което води до увеличаване на големината на сърцето ), а след това дилатира ( отпуска се ) и декомпенсира. Заболяването по-често се среща с напредване на възрастта. Повечето хора над 80 години в една или друга степен имат аортна регургитация. Аортната недостатъчност може да се развие след прекарани инфекции, натрупване на калциеви отлагания в платната на клапата или при вроден сърдечен дефект -бикуспидална клапа ( това е състояние, при което аортната клапа е изградена само от две платна, за разлика от нормалната аортна клапа, която е с три ). Симптомите на аортна регургитация се развиват с напредване на състоянието с времето. Само в редки случаи симптомите на аортна регургитация се проявяват внезапно. Ако това настъпи внезапно, може да е животозастрашаващо състояние.

Какво да очакваме

Аортната регургитация може да е налице от години, но да не доведе до съществени оплаквания, освен до сърдечен шум, който може да се чуе при преслушване на сърцето. В даден етап  от заболяването, сърцето декомпенсира (след определен период, сърдечната мускулатура вече не може да изпомпва необходимото количество кръв, за да компенсира аортната недостатъчност ), което води до развитието на сърдечна недостатъчност. Симптомите на сърдечната недостатъчност са: задух, главоболие, причинено от високо кръвно налягане, стържещ шу в гърдите, отоци по крайниците, както и повишен риск от загуба на съзнание. При леки форми на аортна регургитация е необходимо периодично да посещавате Вашия лекар, който ще следи дали има динамика в развитието на заболяването. Може да е необходимо, Вашият лекар да Ви предпише медикаменти, с които да се контролират симптомите и да се подобри качеството Ви на живот. На определен етап, при влошаване на състоянието и задълбочаване на оплакванията,може да се наложи оперативно лечение, за възстановяване или смяна на аортната клапа. При повечето пациенти, със заменена аортна клапа, състоянието значително се подобрява и симптомите отшумяват. Сърдечната операция, извършена своевременно, предотвратява развитието на сърдечна недостатъчност.

Рискови фактори

Наличие на бикуспидална клапа ( аортна клапа с две, вместо с три платна ), напреднала възраст, аритмична сърдечна дейност, бактериален ендокардит.

Интересен факт

Милиони хора в света имат аортна регургитация, в някаква степен.

Лечение

  • При наличие на лека аортна регургитация, Вашия лекар ще препоръча да започнете здравословен начин на живот и редовни прегледи на сърцето.В 
  • При задълбочаване на симптомите, Вашия лекар ще Ви назначи медикаментозна терапия, за овладяване на симптоми, като високо кръвно налягане и изявата на отоци.
  • В по-напреднал етап на заболяването, може да е необходимо хирургично лечение на сърцето, с което да се коригира клапния дефект или да се замени аортната клапа. 
  • Ако имате изразени оплаквания и заболяването при Вас протича тежко, особено ако състоянието Ви се влоши внезапно, може да се наложи спешна оперативна намеса на аортната клапа..

Как да се предпазим сами

Важно е да съдействате на Вашия лекар в лечението на заболяването, като полагате усилия да водите здравословен начин на живот, ограничите солта, спрете тютюнопушенето и имате ежедневна, физическа активност. Редовните прегледи и наблюдението помагат за добрият контрол на заболяването.

Кога да посетим лекар

Ако усетите слаб и неправилен пулс, чувствате се уморен и отпаднал и имате симптоми на сърдечна недостатъчност веднага посете Вашия лекар.Симптомите на сърдечна недостатъчност са: колапсни прояви, световъртеж, лесна уморяемост, слабост, задух, отоци по краката и глезените, прогресираща влажна кашлица с пенеста експекторация. Внезапните прояви на остра сърдечна недостатъчност са животозастрашаващи. Ако токива възникнат повикайте спешна медицинска помощ (тел. 112) или отидете до ЦСМП.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Имам ли сърдечна недостатъчност??В 
  2. Какви изследвания са ми необходими. Разбрах, че Ехогардиографията е най-показателния метод за оценка на аортната регургитация.??В 
  3. Какво лечение ми е необходимо??В 
  4. Какво мога да направя, за да спра прогресията на заболяването?

Как се диагностицира

Вашия лекар ще Ви снеме анамнеза, ще Ви прегледа и ще Ви попита за симптомите. Най-често Аортната регургитация се диагностицира на базата на медицински преглед. Вашия лекар може да назначи допълнителни изследвания-Рентгенография на гръден кош или ехокардиография. Ехокардиографията е най-показателния метод за оценка на Аортната регургитация.

Влошаване на състоянието

Влошаване на състоянието може да настъпи, при прием на определени медикаменти, наднормено тегло, дефицит на магнезий, прием на голямо количество вода и сол.

Знаете ли че

  • Пациентите с аортна регургитация се нуждаят от смяна на аортната клапа на определен етап от заболяването. Когато това се наложи, в сърцето се имплантира изкуствена механична клапа или биологична клапа.
  • Механичните клапи са по-трайни и надеждни, отколкото другите видове клапи, но рискът от образуване на тромби при тях е по-голям. Пациентите с имплантирани механични клапи трябва да приемат  антикоагуланти ( лекарства, които пречат на образуването на тромби в кръвта )  до края на живота си.

Факт

Аортната регургитация е по-честа при мъжете, отколкото при жените. В повечето научни изследвания се посочва, че заболеваемостта от аортна недостатъчност е около 13% при мъжете и около 8% при жени.

Вид на болестта

Общо заболяване от неинфекциозен характер / Болести на Сърдечно-съдовата система / Аортна регургитация ( Инсуфициенция на Аортната клапа )

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.