top banner
Изпрати email Разпечатай

Хемолитична анемия ( вродена хемолитична анемия , първична хемолитична анемия или придобита хемолитична анемия , вторична хемолитична анемия )

Симптоми

слабост, умора, втрисане, бледа и жълтеникава кожа, тъмна урина, ускорен пулс, задух, уголемена слезка ( далак ) .

Описание на състоянието

Хемолитична анемия е състояние, при което няма достатъчно червени кръвни клетки ( еритроцити ) в кръвта, и се получава, когато в кръвта настъпи хемолиза ( процес на разрушаване на еритроцитите ), дължаща се на различни причини. Налице е анемичен синдром, протичащ със слабост, бледа кожа и лигавици, замаяност, обърканост и задух. Някои хора могат да имат хемолитична анемия по рождение, това е така наречената вродена ( първична ) хемолитична анемия. При други хора, хемолитичната анемия може да се развие, след преболедуване от малария, при образуването на кръвни съсиреци ( тромби ),  при сърповидно - клетъчна анемия, при други общи и инфекциозни заболявания, както и при прием на някои медикаменти. Когато има друга причина за изявата на хемолитичната анемия, тя се нарича придобита или вторична хемолитична анемия. 

Какво да очакваме

Хемолитичната анемия може за започне бавно и да минат години, без да има изява на анемичните симптоми или пък да настъпи внезапно и да протече бурно. При някои хора може да няма никакви симптоми или анемията да протича със средна тежест на симптомите. При тежките случаи на хемолитична анемия, анемията може да доведе до сериозни сърдечни и белодробни проблеми и животозастрашаващо състояние. Има много различни типове хемолитична анемия, възникващи по различни механизми и дължащи се на различни причини. Повечето типове на хемолитична анемия, могат да бъдат лекувани. Видът на лечението, се определя от това, какъв е типът на хемолитичната анемия, която имате.

Рискови фактори

При Вас може да има висок риск за развитие на хемолитична анемия, ако:

 • Страдате от сърповидно-клетъчна анемия.
 • Страдате от малария.
 • Страдате от таласемия.  
 • При кръвопреливане има несъвместимост между донорската ( кръвта, която Ви преливат) и Вашата кръв.  
 • Имате дефекти в молекулата на хемоглобина. 
 • Имате повишено тромбообразуване ( образуване на кръвни съсиреци ).
 • Приемате определени медикаменти.
 • Имате вродено заболяване, което може да доведе и е рисков фактор за развитието на хемолитична анемия.

Интересен факт

Консумацията на бакла може да предизвика тежка хемолитична анемия. Този факт е известен още от времето на Питагор, който казва " Не яжте бакла! " , а според един от неговите афоризми , когато не бил зает с триъгълниците, основното му занимание  било да заклеймява баклата. Явно още тогава е разбрал връзката между болестта и консумацията на бакла. Днес е известно , че хемолитичната анемия, причинена от консумация на бакла, е вродено състояние, при което липсва ензимът глюкозо- 6 - фосфат дехидрогеназа ( Г6ФД - дефицит ). Предава се генетично, чрез женската  Х- хромозома и от него страдат основно момчета. Ензимният дефицит е по-често срещан в региона на Средиземно море. 

Лечение

Повечето хора не се нуждаят от специфично лечение. Лечението зависи от типа на хемолитичната анемия, който имате Лечението включва:

 • Прием на железни препарати, витамин В12 и фолиева киселина. 
 • Хемотрансфузия ( кръвопреливане ).
 • Прием на кортикостероиди ( КС ).
 • Сприране на медикаментите, провокиращи хемолитична анемия.
 • Хирургично лечение ( спленектомия-отстраняване на слезката по медицински показания ).

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате симптоми на хемолитична анемия, включително пожълтяване на кожата, втрисане, лесна умора или потъмняване на урината.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Колко тежка е анемията ми?
 2. От какво лечение се нуждая?
 3. Каква е причината за моята анемия? 
 4. Какво да направя, за да подобря състоянието си?
 5. Какво да направя, за да се предпазя от анемия в бъдеще?

Как се диагностицира

Вашия лекар ще Ви снеме анамнеза и ще Ви направи медицински преглед. По преценка на Вашият лекар, може да се наложи да Ви направят допълнителни изследвания на кръвта и урината.

Знаете ли че

 • Червените кръвни телца ( еритроцитите ) живеят около 120 дни, ето защо на организма е необходимо поддържането на постоянен брой еритроцити. Образно представено, на ден в организма се произвеждат толкова еритроцити, колкото и загиват. 
 • Интересен факт е, че жените имат по-висок риск за развитие на анемичен синдром, отколкото мъжете, но риска за развитие на хемолитична анемия при мъже и жени е еднакъв. 
 • Еритроцитите пренасят кислорода до тъканите във Вашето тяло и извеждат въглеродния двуокис навън.

Факт

Известни са над 200 типа хемолитични анемии.

Вид на болестта

Хронично / Болести на червения кръвен ред / Хемолитични анемии-Първични; Вторични

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.