top banner
Изпрати email Разпечатай

Желязодефицитна анемия ( ЖДА )

Известно също като

Микроцитна анемия, Микроцитна хипохромна анемия

Симптоми

Симптомите при анемия включват: лесна умора, син оттенък на склерите ( бялата част на окото ) , чупливи нокти, склонност към инфекции, световъртеж, набраздяване на езика, задух, промяна в хранителните навици и главоболие.

Описание на състоянието

Анемията се проявява, когато в тялото Ви  има по-малък брой червени кръвни телца ( еритроцити ), отколкото му е  необходимо. Еритроцитите служат, за да пренасят кислорода до тъканите - осъществява се т.н. клетъчно дишане ( в белтъчната молекула на хемоглобина, която се съдържа в еритроцитите, желязото е подложено на окисление и редукция, за да отдаде кислород и да приеме въглероден двуокис). На организмът  му е необходимо желязо, което да бъде използвано от еритроцитите, за да може те пълноценно да изпълняват своята функция - а именно газообмен ( пренасяне на кислород и отвеждане на въглероден двуокис ). Ниското ниво на серумно желязо, причинено от хронична кръвозагуба, бедната на желязо диета или недостатъчна желязна абсорбция (усвояване на желязото от организма ) , най-често води до анемия. Рисков фактор при жените, който може да доведе до желязодефицитна анемия, е обилната менструация. Кървенето от стомашно-чревния тракт също води до понижаване на нивото на серумното желязо и до анемия. С лечение, повечето пациенти се възстановяват за няколко месеца.

Какво да очакваме

Анемията се подобрява бавно, когато тялото възстанови загубите или набави нужното му количество серумното желязо. Хората, които имат средно-тежка анемия, обикновено нямат оплаквания. При напредване на анемията, повечето пациенти се чувстват много изморени, може да имат и проблеми с концентрацията. В зависимост от причината и тежестта на анемията могат да се наблюдават и други симптоми. За да излекуваме успешно желязодефицитната анемия, първо трябва да се търси и лекува основната причина, довела до ниски нива на желязо в организма.

Рискови фактори

Вие сте с висок риск да развиете ЖДА ( желязодефицитна анемия ), ако сте жена с обилна менструация или имате кървене от стомашно-чревния тракт причинено от полипи, язви, хронични заболявания, включително рак.

Интересен факт

Желязодефицитната анемия е по-често срещана при жени и деца. 12% от жените на възраст между 12 и 49 години имат ЖДА. 7% от децата между 1 и 2 години също имат анемия.

Лечение

Лечението на анемията включва:

 1. Прием на железни препарата, витамини и хранителни добавки.
 2. При тежка анемия може да се наложи кръвопреливане ( хемотрансфузия ) 
 3. Лечение на заболяването, довело до кръвозагуба или до ниско ниво на желязо в организма.

Как да се предпазим сами

Вашия лекар може да Ви препоръча прием на храна, богата на желязо (черен дроб, далак и червени меса) или железни препаратри. Железните препарати имат странични действия, затова НЕ ги приемайте като самолечение, освен ако не сте се консултирали с Вашия лекар.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Колко тежка е анемията ми?
 2. От какво лечение се нуждая?
 3. Коя е причината за анемията ми?
 4. Какво мога да направя, за да се почувствам по-добре?
 5. Какво да направя, за да предотвратя повторно проявление на анемията?

Как се диагностицира

Вашия лекар ще диагностицира анемия Ви, като Ви снеме анамнеза и като Ви прегледа. Необходимо е да извърши някои кръвни тестове, за да се уточни анемията Ви и причината за нея. Може да се наложи биопсия на костен мозък или изследване на стомашно-чревния тракт ( фиброгастроскопия, колонодкопия и др. ), за да намери причината за кървенето. Най-често има кървяща язва или полипи, но може да има и друга причина.

Влошаване на състоянието

Прием на храна бедна на желязо, кръводаряване.

Знаете ли че

 • Еритроцитите (червените кръвни клетки ) пренасят кислорода до тъканите. Лесната уморяемост, причинена от анемия възниква, поради недостатъчното количество кислород, което достига до тъканите.
 • Еритроцитите живеят около 4 месеца. Костния мозък постоянно произвежда нови еритроцити, за да замести адекватно загиналите. 
 • Ако нивото на еритроцити в организма достигне до определено, ниско ниво, това предизвиква костния мозък да започне да произвежда нови еритроцити. Без достатъчно ниво на желязо в организма, продукцията на еритроцити е непълноценна и се развива анемия.

Факт

Малките деца растат толкова бързо, че те често не успяват да си набавят с храната количеството желязо, от което се нуждаят.

Вид на болестта

Общо заболяване от неинфекциозен характер / Анемии и сродни състояния / ЖДА

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.