top banner
Изпрати email Разпечатай

Захарен диабет тип 1

Известно също като

Ювенилен захарен диабет; Инсулинозависим захарен диабет (ИЗЗД); 

Симптоми

Симптомите на захарен диабет тип 1 може да включват: чувство на глад, умора, силна жажда, прием на големи количества течности (полидипсия), често уриниране, уриниране през нощта (никтурия), уриниране на повече от нормалното количество урина (полиурия), замъглено зрение, загуба на телесно тегло.

Описание на състоянието

Захарният диабет тип 1 е хронично заболяване, при което има разрушаване на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Това води до липса на достатъчно количество инсулин за нормалното функциониране на организма и до натрупване на глюкоза в кръвта, което може да доведе до сериозни усложнения, включително увреждане на сърцето, нервите, очите, краката и бъбреците. Организмът без инсулин не може да използва глюкозата в кръвта за нуждите на клетките и осигуряването им на енергия и това води до умора, слабост и редукция на телесно тегло. Поради увеличената кръвна захар, болните имат силно чувство за жажда и пият големи количества течности, имат често и обилно уриниране, може да имат захар и/или ацетон в урината. При захарен диабет тип 1 има абсолютен инсулинов дефицит, тоест организмът се нуждае от екзогенен (външен) инсулин, за да може да използва глюкозата от кръвта и да я вкарва в клетките, ето защо този диабет се нарича още инсулинозависим. Абсолютния инсулинов дефицит се получава поради увреждането на клетките на панкреаса от автоимунен процес (организмът сам произвежда анти-тела, които унищожават бета-клетките на панкреаса). Хората могат да развият захарен диабет тип 1 на всяка възраст, но това заболяване най-често се диагностицира при деца и млади хора. Смята се, че има наследственост при захарен диабет тип 1, въпреки че тя е много по-малка, отколкото при захарен диабет тип 2. 

Какво да очакваме

Някои хора не забелязват, че имат някои от симптоми на диабета, преди те да бъдат диагностицирани случайно или да развият тежко, животозастрашаващо състояние - диабетна кетоацидоза. Понякога симптомите може да се развият бързо и болният да се чувства много зле. Ако имате захарен диабет тип 1, трябва да си инжектирате инсулин всеки ден, поради абсолютния инсулинов дефицит при този тип диабет, за разлика от захарен диабет тип 2. Болните с този тип диабет ще трябва да са научат и да контролират нивото на кръвната си захар. Вашият лекар ще Ви покаже как да измервате кръвната си захар сами и как да си инжектирате инсулина. С течение на времето, захарният диабет може да доведе до сериозни проблеми със сърцето, очите, краката, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Ето защо е изключително важен добрият контрол на заболяването и на стойностите на кръвната захар. Все още няма лечение за захарния диабет тип 1, но можете да предотвратите усложнения, като поддържате добър контрол на кръвната захар.

Рискови фактори

Вие може да имате по-висок риск да се разболеете от захарен диабет тип 1, ако имате фамилна анамнеза за заболяването или ако сте били изложени на действието на определени вируси.

Интересен факт

Към 2010 година около 6.5 % от населението на България страда от захарен диабет, като около 10-15% от общата честота страда от захарен диабет тип 1.

Лечение

Лечението на захарен диабет тип 1 може да включва:

 • инсулин;
 • ACE-инхибитори;
 • статини и фибрати;
 • профилактична доза антиагреганти.

Как да се предпазим сами

Можете да предотвратите усложнения от диабета като:

 • поддържате добър контрол на кръвната захар;
 • поддържате добър контрол на нивото на липидите в кръвта и стойностите на кръвното налягане;
 • се грижите за зъбите си;
 • се грижите за краката си;
 • спрете тютюнопушенето;
 • правите си на време имунизациите;
 • се стремите към здравословно телесно тегло.

Кога да посетим лекар

Потърсете Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на диабет. Симптомите на диабета включват: чувство на глад, умора или жажда, уриниране повече от нормалното, замъглено зрение или загуба на тегло без да се стремите към това. Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате загуба на съзнание, болка в гърдите, гърчове, объркване, тежка болка в корема, недостиг на въздух, дъх миришещ на ацетон, гадене или повръщане и силна жажда.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли симптомите ми да са причинени от захарен диабет тип 1?
 2. Какво да направя, за да контролирам кръвната си захар?
 3. Колко често трябва да си прилагам инсулина?
 4. Какво да направя, за да предотвратя усложненията на диабета?
 5. Трябва ли да променя диетата си?
 6. Какви упражнения трябва да правя?
 7. Какви са идеалните граници на кръвната захар преди и след прием на храна, към които трябва да се стремя?
 8. Колко често трябва да проверявам моята кръвна захар и нивото на гликиран хемоглобин?

Как се диагностицира

За диагностицирането на захарен диабет тип 1, Вашият лекар ще Ви снеме анамнеза и ще Ви направи физикален преглед. Вашият лекар може да назначи изследвания на кръв и урина, за да потвърди диагнозата.

Влошаване на състоянието

Лошият контрол на кръвната захар, тютюнопушенето и употребата на алкохол може да влошат симптомите.

Знаете ли че

 • Броят на случаите на диабет тип 1 намалява по посока към екватора. Хора, живеещи във Венецуела е 400 пъти по-малко вероятно да имат диабет тип 1 от хора, живеещи във Финландия и Сардиния.
 • Диабет тип 2 сега е по-често срещан при децата отколкото тип 1.
 • Когато децата навършат 14 годишна възраст, те могат да се научат сами да си инжектират инсулина.

Факт

От всички хора с диабет само около 10% са със захарен диабет тип 1, а 90% имат захарен диабет тип 2.

Вид на болестта

Хронично заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.