top banner
Изпрати email Разпечатай

Криптококоза (на латински език - Cryptococcus)

Известно също като

Криптококова инфекция; Криптокозис

Симптоми

Симптомите могат да включват: суха кашлица, недостиг на въздух, умора, треска, изпотяване, сърцебиене, кожни лезии или обрив, главоболие, объркване, замъглено виждане, болка в гърдите, гадене. Но протичането може да е и безсимптомно.

Описание на състоянието

Крипотококозата представлява гъбична инфекция, която се причинява от Криптококус неофоманс (Cryptococcus neoformans) - гъбичка, която се открива в почва и в птичи тор. При вдишване, причинителят може да засегне белите дробове и да предизвика заболяването - криптококоза. При хора в добро здравословно състояние инфекцията най-често протича безсимптомно. По-тежко се развива при хора със слаба имунна система следствие на заболявания като ХИВ, болест на Ходжкин, хора на лечение с имуносупресивни лекарства или на химиотерапия. В тези случаи криптококозата може да причини белодробни инфекции и менингит, които да са с летален изход. Навременното лечение с противогъбични лекарства е от решаващо значение.

Какво да очакваме

Най-честият причинител на криптококоза е Cryptococcus neoformans и по-рядко Cryptococcus gattii. Всеки с прекарана криптококоза трябва да минава редовни прегледи веднъж годишно, за да се профилактира евентуалното разпространение на инфекцията. Здрави хора без придружаващи заболявания могат да нямат никакви симптоми и да не се нуждаят от лечение.

Рискови фактори

По-често боледуват имуносупресирани лица (болни от СПИН, пациенти на кортикостероидна терапия, с неходжкинови лимфоми, трансплантирани болни, наркомани) и хора, които да имат контакт с птичи изпражнения.


Интересен факт

Това е най-честата гъбична инфекция при котките.

Лечение

Лечението се провежда с противогъбични лекарствени препарати.

Кога да посетим лекар

Трябва да посетите лекар, ако знаете, че имате някое състояние или заболяване, което отслабва имунната система, за да се оцени риска от развитие на  тежка криптококова инфекция. А ако имате симптоми като затруднено дишане, висока температура, объркване, гадене, кожни обриви и знаете, че имате отслабена имунна система, е необходимо да посетите спешно отделение.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. На какво се дължат оплакванията ми?
  2. Необходимо ли е провеждане на лечение?
  3. Каква е прогнозата на заболяването?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви задава въпроси и ще Ви прегледа. Могат да се назначат кръвни изследвания. Заболяването се диагностицира с помощта на тъканна биопсия (взема се материал от засегната тъкан). За диагнозата е особено важно откриването на криптококов антиген в култура взета от урина или слюнка. Може да се наложи извършването на рентгенова снимка, скенер или лумбална пункция.

Влошаване на състоянието

Влошаване на състоянието настъпва при ненавременно оказване на медицинска помощ, особено при имуносупресирани болни.

Знаете ли че

  • Има повече от 50 вида криптококи (Cryptococcus). Само Cryptococcus neoformans и Cryptococcus gattii са рискови типове за хората.
  • Много животни развиват криптококоза, въпреки това хората не се заразяват от вече заразени животни.
  • Спорите на Cryptococcus gatii могат да се открият в почвата.

Факт

Спорите на Cryptococcus neoformans най-често се откриват в изпражненията на гълъбите.

Вид на болестта

Рядко срещано заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.