top banner
Изпрати email Разпечатай

Нарушения в сърдечния ритъм

Известно също като

Сърдечна аритмия, Ритъмно-проводно нарушение,  Аритмия, Прескачане на сърцето, Излизане от ритъм 

Симптоми

Нарушенията в сърдечния ритъм могат да предизвикат  сърцебиене, чувство за прескачане на сърцето, чувство на страх и безпокойство, световъртеж, болка в гърдите, задух, отпадналост, слабост или припадък. Някои видове сърдечни аритмии може и да протекат без симптоматика.

Описание на състоянието

Нарушения в сърдечния ритъм (Сърдечна аритмия) - състояние, което се получава, когато електрическите импулси, които контролират правилния сърдечен ритъм, не се провеждат правилно. Вашето сърце може да бие много бавно, много бързо или да бие неправилно. Повечето нарушения в сърдечния ритъм са безобидни. Продължителните ритъмни нарушения могат да причиняват чувство за "пърхане" в гръдния кош, задух, гръдна болка или световъртеж. Предсърдно мъждене  (ПМ , ФА, FA, фибрилацио атриорум), представлява състояние, при което предсърдията на сърцето се съкращават по-бързо от определения нормален сърдечен ритъм. Това е едно от основните ритъмни нарушения, което е опасно и задължително изисква консултация с лекар. Друг вид сърдечна аритмия е Камерното мъждене (ФВ, FV, фибрилацио вентрикулорум), което е опасно състояние и може да причини смърт за няколко минути. То засяга камерите на сърцето, които не могат да изпомпват кръвта. Фибрилацио вентрикулорум е спешно състояние и изисква спешно лечение с контролиран електрически токов удар-дефибрилатор, за да се възстанови сърдечната функция.

Какво да очакваме

Вие може и да не знаете, че имате нарушения в сърдечния ритъм, докато Вашия лекар не го установи при преглед. Не всички сърдечни аритмии се нуждаят от лечение. Това зависи от вида на симптомите които имате, колко често те се проявяват, както и от вида на сърдечното заболяване, което имате. Повечето нарушения на сърдечния ритъм се лекуват с медикаменти, имплантиране на пейсмейкър, хирургична намеса или други медицински процедури.

Рискови фактори

Друго сърдечно заболяване, високо артериално кръвно налягане, захарен диабет, ОСА-обструктивна сънна апнея, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, електролитен дисбаланс (промяна в нормалните стойности на серумния натрий, калий, магнезий, калций и фосфор), прием на определени медикаменти и добавки, билки, алкохол, кофеин и никотин.

Интересен факт

Около 8 % от населението над 60 годишна възраст, страда от предсърдно мъждене.

Лечение

Лечението на нарушенията в сърдечния ритъм варира в зависимост от типа на заболяването. Някои видове лечение включват: 

 • Медикаменти за спиране на аритмията - антиаритмични медикаменти.
 • Имплантиране на водач  на сърдечния ритъм - пейсмейкър или имплантиране на сърдечен дефибрилатор - кардиовертер.
 • Електрокардиоверзио - сърдечна манипулация, чрез която се подава определен електричен токов заряд, чрез който се възстановява  нормалния ритъм на сърцето.  
 • Аблационна терапия, при която с токов заряд се унищожава подбрана част от проводната система на сърцето, за да се спре неправилния сърдечен ритъм и да се преустанови образуването на допълнителни съкратителни импулси.  
 • Оперативна интервенция

Как да се предпазим сами

Наличието на сърдечно заболяване Ви поставя в рисковата група за проява на нарушения в сърдечния ритъм. Грижата за сърцето може да Ви предпази от това. Ето какво би било добре да направите:

 • Спрете тютюнопушенето. 
 • Подберете правилна диета за сърцето и се хранете здравословно. 
 • Правете редовни умерени физически упражнения.
 • Ограничете консумацията на алкохол и кофеин. 
 • Контролирайте стреса.
 • Не приемайте медикаменти, които съдържат стимуланти.
 • Правете профилактични прегледи при Вашия лекар.

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате някои от симптомите, които говорят за нарушения в сърдечния ритъм, включително сърцебиене, забавен сърдечен ритъм, задух, слабост, световъртеж, болка в гърдите или припадъци. Потърсете медицинска помощ незабавно, ако имате внезапен пристъп или обостряне на симптомите.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Каква е причината за моето състояние?
 2. Нужно ли е да приемам някакви медикаменти?
 3. На какви симптоми да обръщам внимание?
 4. Кога да очаквам подобрение на състоянието ми?
 5. Нужни ли са други диагностични тестове?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви снеме анамнеза и ще Ви направи преглед. Може да са необходими тестове, които да проверят работата на Вашето сърце, като например ЕКГ, ехокардиография, компютърна томография на сърцето, магнитно-резонансна томография на сърце, сърдечна катетеризация, електрофизиологични тестове, table-tilt тест (тест с наклон на тялото ) или стрес-тест (тест с постепенно увеличаване на натоварването на сърцето чрез велоергометър или пътечка).

Влошаване на състоянието

Влошаване на състоянието може да настъпи при стрес, инфекция, треска, преяждане, прием на алкохол, кофеин, метамфетамини, кокаин и при прием на някои медикаменти.

Знаете ли че

 • При възрастни, сърдечна честота над 100 удара за минута се нарича тахикардия. Сърдечна честота под 60 удара за минута се нарича брадикардия.
 • Кръвта циркулира през съдовете за около 20 секунди.
 • Електрокардиографът е изобретен от холандския физиолог Вилем Айнтховен през 1900 година. Електрокардиографът все още се използва, за да се провери ритъмът и честотата на съкращения на сърцето.

Факт

Средната сърдечна честота при човека е около 100,000 удара всеки ден, като се изпомпват общо около 7600 литра кръв.

Вид на болестта

Придобити нарушения на сърдечния ритъм.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.