top banner
Разпечатай

Новоизбраният шеф на НЗОК: Реформите започват, промените предстоят!

23.07.2018
снимка на Новоизбраният шеф на НЗОК: Реформите започват, промените предстоят!
Новоизбраният шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев стартира мандата си с поредица реформи, но със същия екип. В първия си работен ден той заяви, че един от най-големите проблеми в контрола е, че Здравната каса се занимава с дейности, за които няма компетентност. Часове, след като стана шеф на НЗОК, д-р Дечев каза, че предстои сериозна промяна в лекарствената политика, възможностите за лечение в чужбина, както и завишаване на контрола, за да се следи по-ефективно как харчат парите си болниците. Как ще се постигне всичко това ще стане ясно в следващите три месеца – време, в което ръководството на Kасата ще работи върху промените.

Соперд новия управител на Касата, фармацевтичните компании влияят върху избора на лекарите с какво да лекуват пациентите а  медиците избирали най-скъпата терапия от всички възможни, защото индустрията им предлага най-висока облага за нея. Д-р Дечев обясни, че в цял свят фармацевтичната индустрия влияе на избора на медиците, но у нас не се водели сериозни дела срещу това.

Д-р Дечо Дечев увери, че ще работи да прекрати практиката чрез промени при изписването на скъпоструващите лекарства, за които касата плаща. „Тогава, когато има избор между няколко варианта на лечение и те са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният медикамент, това ще позволи на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности”, изтъкна д-р Дечев.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.