top banner
Разпечатай

Български лекарски съюз не приема Националната здравна карта

11.05.2018
снимка на Български лекарски съюз не приема Националната здравна карта
В открито писмо, разпространено в медиите, Българският лекарски съюз (БЛС) обявява, че не приема проектните параметри на Националната здравна карта.                 

На 10-ти май в Народното събрание Комисията по здравеопазване имаше заседание, на което се обсъди новата Национална здравна карта. Присъстващите представители на съсловни организации, пациенти и депутати проведоха оспорван дебат относно ракурси в заложените текстове.

БЛС изрази своето категорично разграничение от Проекта за Национална здравна карта, в частност с предвидения брой легла по компетентност, който ще доведе до големи диспропорции в национален и регионален мащаб. Лекарите смятат, че обсъждане на заложените текстове в здравната карта не е имало. Според тях, заседанието на Националната комисия за изработване на картата е стигнало само до съгласие за публикуване на предложенията на областните комисии. 

Лекарският съюз смята за недопустимо зад името на БЛС да се легитимира приемането на Националната здравна карта, изготвена само от екипи на здравното министерство. Резервите на БЛС да приемат изготвения вариант на здравната карта се основават на факта, че в картата не са уважени становищата на областните комисии, които неотлъчно спазват критериите на изчисление на нужния брой легла по видове дейности и нива на компетентност. От съсловната организация на лекарите питат как е изготвен проекта и съобразен ли е с миграцията и особеностите по региони, както и с нуждите на населението. Според БЛС, този вариант на Националната здравна карта, със заложените легла по ниво на компетентност, ще изправи крайното болнично лечение по определени специалности пред затруднения и ще е в конфликт с правата на здравноосигурените лица за достъп до навременна и необходима по обем медицинска помощ. 

Съсловната организация на българските лекари напомня, че здравната карта не следва да бъде инструмент за рестрикции, а е основа за анализ на състоянието на системата и база за привличане и задържане на кадри, с цел осигуряване на ефективно и достъпно здравеопазване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.