top banner
Разпечатай

28 февруари – Световен ден на редките болести

28.02.2018
снимка на 28 февруари – Световен ден на редките болести
Днес, 28 февруари, е Световният ден на редките болести. И тази година беше спазена традицията в над 100 страни по света денят да се отбележи  с различни инициативи. Основите на инициативата се полагат през 2008 година, когато Европейската пациентска платформа EURORDIS и нейният Съвет на националните сдружения стартират идеята с цел повишаване осведомеността на европейците относно редките болести и влиянието им върху пациентите и техните близки.

Редките болести са патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност. Едва 5% от познатите редки болести са лечими. Едно заболяване в държава членка на ЕС се счита за рядко, ако засяга по-малко от 1-ин на 2000 граждани. Около 60 млн. души в света страдат от редки заболявания. Данните за броят им в Европа са за 25 млн. души, като много от тях са деца. Проучвания сочат, че 5% от населението на Стария континент е засегнато или ще бъде засегнато от редки болести. За България изследванията показват, че прогнозната заболеваемост от редки болести се очква да бъде 400 000 – 500 000 човека сред популацията на пациентите. 

В 19 български града днес бяха организирани публични събития. Световният ден на редките болести беше отбелязан в София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Шумен, Сливен, Велинград, Хасково и др. 

В Пловдив представители на пациентски организации, членове на техните семейства и приятели се събраха в ЖР“Тракия“, зад сградата на кметството, където се намира Институтът по редки болести. В знак на съпричастност към милионите страдащи в света от редки болести, точно в 13.00 часа събралите се граждани се включиха в масовото вдигане на ръце, което се случи по едно и също време в цяла Европа. В небето бяха пуснати цветни балони, символиращи многобройните видове редки заболявания. В знак на съпричастност с днешната кауза, ученици от пловдивската „Професионална гимназия по хранителни технологии и техника“ подариха флашмоб, играейки народни танци.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.