top banner
Разпечатай

Министерството на здравеопазването изпревари планираните протести и реши да отпусне 28,5 млн. лв. на общинските болници

15.01.2018
снимка на Министерството на здравеопазването изпревари планираните протести и реши да отпусне 28,5 млн. лв. на общинските болници

Министерството на здравеопазването (МЗ) разпространи днес съобщение до медиите, че през 2018 година ще отпусне на общинските болници над 28 милиона лева. Парите са предвидени за дейности по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения. Това означава, че със сумата ще бъдат финансирани спешната медицинска помощ и дейностите извън задължителното здравно осигуряване, които общинските болници изпълняват в отдалечени и труднодостъпни райони. Част от средствата са за медицинската експертиза (ТЕЛК).

Близо 28,5 млн. лв. са предвидени за над 100 болници, което е над 83% от всички общински лечебни заведения в страната. Здравното министерство напомни, че извън Методиката министерството няма право да отпуска целеви субсидии. Мотивът е, че нормалното финансиране на болниците е вероятно да попадне в категорията „нерегламентирана държавна помощ“, а това би заплашило страната ни от санкции от страна на Европейската комисия.

Експертите от МЗ смятат, че евентуалното преобразуване на някои многопрофилни болници в ДКЦ-та, не би се отразило отрицателно върху достъпа на пациентите до медицинска помощ. В течение на преговорите за Националния рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като МЗ актуализира и медицинските стандарти.

Министерството на здравеопазването разработва единни правила за определяне на заплатите в държавните болници. Това е било обявено на среща на здравния министър Кирил Ананиев с Българската асоцияция на професионалистите по здравни грижи. Данни на асоциацията сочат, че заплатата на медицинските сестри е около 520 лв. – факт, който мотивира около 7 хиляди български медицински сестри да предпочетат професионална реализация в други страни от ЕС и още толкова да работят там като социални асистенти.

Днес лекари, медицински сестри и санитари от общинските болници в Пловдив и областта се включиха символично в организирания по обед протест от Сдружението на общинските болници в България (СОББ), подкрепяйки исканията на колегите си за адекватни мерки в системата. Те протестират срещу тежкото финансово състояние на общинското здравеопазване и некоректното отношение на държавата към него.

Протестиращите настояват лечебните заведения да получат целева субсидия от 30 млн. лв., с която да се покрие тежката задлъжнялост на общинските болници. Общите задължения на общинските болници в страната са над 100 млн. лв., от тях 46 млн. лв. са просрочени (включително и сумите за социални осигуровки към НАП от над 7 млн. лв.).

Синдикални и работодателски организации изразиха подкрепата си към организирания протест от членовете на СОББ. Те се присъединяват към позицията на болниците, че причина за сериозното финансово положение е, че основните клинични пътеки, по които работи общинското здравеопазване, са недофинансирани. Цените им не са актуализирани от 2006 г. до сега, а през това време значително са нарастнали цените на лекарства, консумативи и външни услуги. Минималната работна заплата от 180 лв. през 2006 г. става 510 лв. през 2018 г.

 

 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.