top banner
Разпечатай

Мораториумът върху новите лекарства бе отменен от депутатите с абсолютно мнозинство

21.12.2017
снимка на Мораториумът върху новите лекарства бе отменен от депутатите с абсолютно мнозинство
Днес Парламентът отмени мораториума върху новите лекарства, наложен в бюджета на Националнота здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2018 год. След намесата на премиера Бойко Борисов, народните представители гласуваха единодушно със 192 гласа „за“. Законопроектът беше гласуван и на второ четене, като го подкрепиха 192-ма депутати.

Изключително оспорваният текст, предизвикал множество протести и силно гражданско недоволство, предвиждаше през 2018 год. НЗОК да не плаща за нови непатентовани медикаменти, с изключение на генеричните и биоподобни лекарствени продукти. 
Както по-рано Здравен портал ви съобщи, президентът Румен Радев наложи вето върху тази забрана. По този повод на 12 декември беше свикано извънредно заседание на бюджетната комисия, на което стана ясно, че най-вероятно депутатите няма да се откажат от текстовете и да зачетат президентското вето. Два дни по-късно, на 14 декември, народните представители отхвърлиха ветото. 
Днес, след отпадането на мораториума, президентът Р. Радев приветства решението за отмяната и призова всички парламентарно представени групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в защита на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

При старта днес на отмяната на параграф 6 от бюджета на НЗОК, поставящ мораториум върху иновативните медикаменти, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че всички парламентарни групи са подписали промяната на вчерашния председателски съвет.
Според Корнелия Нинова, лидер на БСП, с днешното гласуване се възстановява справедливостта и реда в правовата държава, тъй като дебатът се е върнал в Парламента, а не се взема еднолично от премиера Бойко Борисов.

Коментарът на депутата от ДПС Нигяр Джафер бе, че се слага край на сагата, продължила два месеца и че днешното решение е прецедент. 


right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.