top banner
Разпечатай

На 1 април изтича гратисния период за въвеждане на електронна регистрация в болниците

20.03.2015
снимка на На 1 април изтича гратисния период за въвеждане на електронна регистрация в болниците
Гратисният период за внедряване на системата за електронна регистрация на пациенти в болниците изтича.

Националната здравна каса няма да заплаща медицински дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в единната регистрационна система. На 1-ви април, когато изтича гратисният период, през който лечебните заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ, трябва да се подготвят за приложение на Регистрационната системата за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти, предупреждават от касата.

Системата е разработена по поръчка на Здравната каса. Нейната цел е да се завиши контрола в болниците при прием и изписване на пациенти. Така отчетите ще се правят в реално време. Въвеждането на системата е договорено между НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС) в Националния рамков договор (НРД) за 2015 година.

До сега, едва една трета от болниците са въвели система за регистрация на приетите и изписани пациенти. Така 230 от общо 360 лечебни заведения са заплашени да останат без плащания от здравната каса.

От 1 април, при постъпване и изписване от болница, личните документи на пациентите ще преминават през устройства като тези по граничните пунктове. Данните ще отиват директно в Националната Здравно-Осигурителна Каса.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.