top banner
Разпечатай

Сагата „Мораториум върху нови лекарства“

07.12.2017
снимка на Сагата „Мораториум върху нови лекарства“
На 29 ноември управляващите гласуваха изключително оспорвания мораториум върху плащането на нови лекарства и медицински дейности от Националната здравно-осигурителна каса през 2018 година. Очакванията от приетата мярка са да се спестят близо 25-30 млн. лева. Мораториумът се отнася до петнайсет лекарства за онкологични, онкохематологични заболявания. Въпросните лекарства са най-ново поколение  и се предписват като втора и трета линия терапия, когато утвърденото лечение не е ефективно.

Даниела Дариткова, в качеството си на председател на здравната комисия, поясни временната забрана за финансирането на иновативни лекарства с нуждата от време, за да се прецени нормативната уредба, така че от 2018 г. да се плаща не за отделни лекарства, а за терапевтичен ефект. 

Дариткова уточни, че по този начин ще се гарантира по-ефективно разходване на бюджета за лекарства, който безконтролно нараства. Тя подкрепи и мораториума за финансиране на нови медицински дейности, за да не се отнася за разкриване на нови услуги в населени места, където не се предлагат. 

Според Даниела Дариткова, така ще се стопира ненужното разрастване на болничните структури в страната след отмяната на Нациналната здравна карта от съда и ще възможност да нарастнат цените на недофинансираните клинични пътеки. Същевременно, се гарантира, че на местата, където има необходимост, ще се разкриват нови медицински дейности.

От опозицията обвиниха управляващите, че приетите промени ще разорят общинските и държавни болноици в провинцията. Според БСП и ДПС, управляващите са безпомощни, защото институциите не могат да наложат контрол върху бюджета за лекарства. 

Дариткова поясни, че с мораториума се печели време, за да се осигури универсален достъп до лекарства за всички пациенти. От ДПС съзряха, че така се противопоставят пациенти с различни заболявания, защото никой не избира от какво да боледува.

Искане да бъде сезиран президента Румен Радев да наложи вето на мораториума за нови лекарства в бюджета на НЗОК за 2018 г. бе депозирано към Президенството от Единна народна партия (ЕНП) на Мария Капон с мотива за противоконституционност. Г-жа Капон заяви намерение да подаде жалба срещу Министерски съвет и в Комисията за защита от дискриминация. 
Партията на Мария Капон се позовава на два текста от Конституцията:
Член 28 „Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.“
Член 52 „Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.“

Пред Комисията за защита от дискриминация ЕНП ще атакува и Минестерски съвет, като вносител на бюджета. От партията на М. Капон се позовават отново на текстове от закона, а именно, че не може да се допуска дискриминация по признак „увреждане“, включително и непряка дискриминация „чрез привидно неутрална разпоредба“, за каквато от ЕНП смятат разпоредбите на закона за Националната здравно-осигурителната каса.

Омбудсманът на Републиката Мая Манолова заплаши, че ако мораториумите бъдат приети, тя ще сезира Конституционния съд, защото с тях болните се лишават от надеждата да бъдат лекувани и се нарушава правото по Конституция за достъп и качество на медицинската помощ.

Все пак, Парламентът гласува на второ четене едногодишен мораториум върху заплащането от Касата на новите лекарства, без да се позове на финансови, а не на медицински анализи. Това провокира потърпевшите от приетото решение, които ще протестират на 9 декември пред Народното събрание. Според тях, мораториумът ще ги обрече на невъзможност за достъп до утвърдени световни и прилагани диагностични и терапевтични процедури, за да бъдат спестени 25 млн. лева от гласувания бюджет на Здравната каса.

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България заявиха, че отпадащите лекарства се прилагат от години в Европа и някои от тях са без аналог в лечението. Агенцията изтъкна, че новите терапии са животоспасяващи дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може да са по-изгодни за НЗОК. Лекарствата, които ще бъдат засегнати от Мораториума, са разрешени за употреба от Европейската агенция за лекарства преди 3 години и са достъпни за пациентите в средно 15 държави от ЕС и са заплащани от обществените фондове. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.