top banner
Разпечатай

ДА СЕ ЗАПЛАЩА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ ПОИСКА И БЪЛГАРСКА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ

18.10.2017
снимка на ДА СЕ ЗАПЛАЩА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ ПОИСКА И БЪЛГАРСКА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ

В разпространено писмо Българска болнична асоциация (ББА) се солидаризира с апела на Български лекарски съюз (БЛС) за заплащане на надлимитната медицинска дейност в здравните заведения в периода „април 2016г. – април 2017 г.“. Здравната ни система е поставена в риск с неизплащането на предоставяните здравни услуги от болниците, смята асоциацията. Според нея, назряващите проблеми в болничното здравеопазване у нас важат за всички болници (държавни и частни).

 

ББА отбелязва, че от три години насам на болниците се налагат месечни лимити, което възпрепятства свободата на избор на пациентите къде да се лекуват. Българска болнична асоциация е съгласна с констатацията на  здравния министър проф. Николай Петров, че от 2006 година при остойностяването на клиничните пътеки цените не са повишавани. Посочените слабости при лимитирането и ценообразуването доведоха до големи загуби за всички болници.

 

В писмото си ББА заявява още, че „забавянето на плащанията към всички лечебни заведения в България трябва да бъде преустановено веднага, защото то убива не болници, а хора“. Асоциацията счита, че диалогът между здравното министерство и лечебните заведения трябва да бъде ефективен. Българска болнична асоциация протяга ръка с експертна помощ и съдействие по пътя към намирането на устойчив здравен модел и стабилност.

  
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.