top banner
Разпечатай

Работодатели и синдикати са срещу промените в Закона за здравното осигуряване

13.03.2015
снимка на Работодатели и синдикати са срещу промените в Закона за здравното осигуряване

6-те синдикални и работодателски организации срещу промените в Закона за здравно осигуряване

В писмо до председателите на Народното събрание и на Парламентарната комисия по здравеопазване шестте национално представителни синдикални и работодателски организации обявиха намерението си да преразгледат участието си в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравното осигуряване.Социалните партньори са единни в позицията си, че чрез предвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души държавата си гарантира абсолютна свобода при вземането на решения и по същество се зачертава утвърдената традиция на трипартийно управление на публичните осигурителни институции, в т.ч. НЗОК. В писмото си шестте организации припомнят, че членовете на Надзорния съвет на НЗОК носят отговорност за състоянието и ефективността на работа на тази изключително важна за осигурените лица институция. Отговорността, обаче, следва да се съчетава с механизми за ефективно въздействие върху решенията на Надзорния съвет, а това ще стане невъзможно, ако предложените законодателни промени станат факт. Подписалите писмото организации подчертават, че предвижданият от законодателите подход далеч не съответства на приноса на държавата (34 на сто) във финансирането на дейностите на Здравната каса.


"В този контекст считаме за наложително да се преразгледа и основателността на участието на пациентски организации в управлението на Здравната каса. Масовата практика е дейността на такива структури да се концентрира в сферата на контрола", се казва още в писмото.


Ето и пубикацията в сайта на КНСБ с цитирани всички синдикални и работодателски организации, включили се официално СРЕЩУ:


На заседание на НСТС от 23.02.2015 г. при обсъждането на предложените промени в Закона за здравно осигуряване всички социални партньори заеха единна позиция и категорично се противопоставиха напредвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души.


ДО


Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 

43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ


Г-ЖА ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПРИ 43-ТО НС


 


ОТНОСНО: ПРОЕКТ ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ


 


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЦАЧЕВА,


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДАРИТКОВА,


На заседание на НСТС от 23.02.2015 г. при обсъждането на предложените промени в Закона за здравно осигуряване всички социални партньори заеха единна позиция и категорично се противопоставиха на предвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души. По този начин на представителите на държавата се гарантира абсолютна свобода при вземането на решения и по същество се зачертава утвърдената традиция на трипартитно управление на публичните осигурителни институции, в т.ч. НЗОК. Наред с това, такъв подход далеч не съответства на приноса на държавата (34 на сто) във финансиране на дейността на Касата.


В този контекст считаме за наложително да се преразгледа и основателността на участието на пациентски организации в управлението на Здравната каса. Масовата практика е дейността на такива структури да се концентрира в сферата на контрола.


В случай, че предложението за увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК се приеме от Народното събрание, участието на представителите на социалните партньори в работата на този орган напълно се обезсмисля, поради което ще преразгледаме присъствието им в неговия състав.


Изложената по-горе позиция се определя от отговорността, която членовете на Нодзорния съвет на НЗОК носят за състоянието и ефективността на работа на тази изключително важна за осигурените лица институция. Отговорността следва да се съчетава с възможност за ефективно въздействие върху решенията на Надзорния съвет.


 


С УВАЖЕНИЕ,


 


Асоциация на индустриалния 

капитал в България (АИКБ)


 


……………………………………………….


Българска стопанска камара – 

съюз на българския бизнес (БСК)


 


……………………………………………….


Българска търговско-

промишлена палата (БТПП)



……………………………………………….


Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)


 


……………………………………………….


Конфедерация на независимите 

синдикати в България (КНСБ)


 


……………………………………………….


Конфедерация на труда 

„Подкрепа“


right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.