top banner
Разпечатай

ИЗГОТВЯ СЕ ЗАБРАНИТЕЛЕН СПИСЪК НА ЛЕКАРСТВАТА ЗА РЕЕКСПОРТ

18.08.2017
снимка на ИЗГОТВЯ СЕ ЗАБРАНИТЕЛЕН СПИСЪК НА ЛЕКАРСТВАТА ЗА РЕЕКСПОРТ

На пресконференция в МЗ заместник-министърът Лидия Нейчева представи промените в Закона за лекарствата. Тя заяви, че се работи по изготвянето на списък на недостигащите наблюдавани лекарства, както и по създаването на експертен съвет.

Здравното министерство готви мерки за борба с реекспорта на лекарства у нас, който нерядко води до криза с продукти (често това са инсулин и лекарства за епилепсия). Някои от мерките  включват при установяване на недостиг и при липса на дадено лекарство в пет аптеки, част от наблюдавания лекарствен списък да  стане ограничителен.

Заместник-министърът гарантира, че от МЗ ще се опитат да регулират реекспорта:

"Разчитаме на изключителна политическа подкрепа от всички политически сили и обединяване около това пациентите да са осигурени с лекарства", заяви още Нейчева и изтъкна, че "когато в България този реекспорт заплашва здравето на пациентите, защото хората не могат да си намерят лекарства, не бива да бъде допускан".

Друга стъпка в посока промени, свързани с работата на болниците, е ограничаванаето на административната тежест при дарения на лекарства. Намеренията са разрешителният режим от ИАЛ да отпадне и да се замени с уведомителен такъв.

Планира се въвеждане на състрадателна употреба на лекарствата, като част от промените в проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствени продукти и хуманната медицина. Състрадателната терапия касае лекарставата, които са още на етап експериментиране и проучвания, не са регистрирани, нямат ценови израз и не могат да бъдат закупени.

"С въвеждането на състрадателната употреба тези пациенти, които нямат друга алтернатива за лечение в България, биха получили възможността да опитат да се лекуват по един начин, който много често дава много добър резултат", поясни зам.-министър Нейчева. Тя уточни, че тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите, а цената на медикаментите ще бъде покривана от фирмите-производители.

Намаляавнето на административната тежест за клиничните проучвания е друга готвена промяна. За да бъде разрешено едно прочване документите ще трябва да се внасят само в Изпълнителната агенция по лекарствата. Законопроектът е нотифициран от Конституционния съд и ЕК.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.