top banner
Разпечатай

Болницата с по-добра услуга сключва договор с НЗОК

15.08.2017
снимка на Болницата с по-добра услуга сключва договор с НЗОК

По време на пресконференция в Министерството на здравеопазването министърът проф. Николай Петров представи един от приоритетите в здравния сектор – обвързването на критериите за качество на медицинските дейности на лечебните заведения с достъпа до финансиране от НЗОК.     

"Нека да има болници, нека да има конкуренция - само че България със седем милиона има ли нужда от 300 болници?", попита риторично Петров. Според него с обвързването на критериите за качество, касата ще сключва договор с болницата, която предоставя по-добра услуга. Така изтъкнатите критерии могат да бъдат основание за сваляне на доверието от дадена болница.

"Вече минахме етапа, в който всички се поупражнявахме в сферата на здравеопазването и е дошъл момента, в който тези, които дадат качество да имат достъп до финансов ресурс", посочи още проф. Петров.

В проект са мерки за селективен подбор при избор на медицински услуги, финансирани от НЗОК. По този начин националната здравна карта ще покаже кои лечебни заведения какви средства трябва да получават въз основа на качеството на предоставяната от тях услуга. Проф. Николай Петров припомни, че вече има едно решение на съда във връзка със здравната карта и предстои петчленен състав на Върховния административен съд да се произнесе по нея.

У нас не е регламентиран начинът, по който да се определя от колко болници има нужда една или друга област, а който и да е министър няма право да откаже създаването на болница. "Мъчим се да вкараме регламент, който не зависи от Николай Петров, не зависи от Петър Москов - система трябва да има", настоя проф. Петров.

По отношение на евентуални фалити на болници при въвеждането на подобна мярка, министър проф. Петров коментира, че ако болницата си изпълнява обема на дейност, ако предоставя високо качество, оттам нататък дали ще фалира или не, е въпрос на мениджмънт. Той подчерта, че средата е пазарна и ако болниците имат високи възможности, ще продължат да привличат пациенти.

От пресконференцията на министъра стана ясно, че управленската програма в сектора предвижда започването на обществен дебат за демонополизацията на НЗОК и начините за постигането й.

Що се касае за лекарствената политика, проф. Николай Петров изтъкна, че промените целят да няма липса на основни лекарствени продукти. Ще се усъвършенства реинбурсната и ценова политика, както и ще се създаде Национален регистър за медицинските изделия, заплащани с обществени средства. Ще се разработи и регламент за употребата на неразрешени лекарствени продукти в хуманната медицина. В дейността на здравното Министерство е залегнало и изграждането на самостоятелен фонд за пациентите с редки болести.

Други мерки, които ще бъдат предприети са свързани със спешната помощ, където предстои прие мането на стандарта за спешна медицина, както и мерки за подобряване на условията труд, строителство, ремонт на спешните центрове, закупуване на нови санитарни автомобили и т. н. Ще приключи поготовката на включването на професията парамедик в системата на спешната помощ.

Проф. Петров разкри, че се изготвя теоретичен модел за заплащането на труда на лекарите. Според него, в момента заплащането на труда в здравеопазването е една енигма. Министърът изтъкна, че има прекалено голямо разтваряне на ножицата и така се получавало, че има хора които получават много високи заплати, а така наречените медицински специалисти са най-онеправдани. Министър Петров припомни, че вече е поел ангажимент до края на годината да предложи модел за управление на болниците, който да отчита точно това - как се формира заплата, как се формира ДМС-то, как ще се разпределя и отчита извънредният труд на персонала.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.