top banner
Разпечатай

Насилието над медици изкарва днес лекари от цялата страна на протест

07.07.2017
снимка на Насилието над медици изкарва днес лекари от цялата страна на протест

Българският лекарски съюз призова днес, 7 юли, всички медици да сложат синя панделка с надпис: „Не на насилието“, в знак на протест срещу агресията и на съпричастност към колегите си, станали жертва на насилници. В някои градове по обяд са организирани и протести пред лечебните заведения. Масовото недоволството е провокирано от побоя над д-р Албена Гагова в столичната болница "Шейново", която беше пребита от баща на новородено, защото отказала да даде на мъжа плацентата. Между 13.00 и 13.30 часа лекарите ще изразят своята подкрепа към всички пострадали от насилие медицински специалисти и ще изразят своето негодувание срещу позорното поведение на извършителите на престъпленията със символичен протест пред лечебните заведения в страната.

„БЛС е потресен от поредния случай на агресия, на безочливо поведение над медицинско лице в болница „Шейново“. Агресията срещу лекар е израз на човешка примитивност и заслужава най-сурово законово наказание. Тежкият побой над д-р Албена Гагова, всепризнат АГ специалист и уважаван медик, е поредния израз на осъдително и недопустимо поведение към медик. Зачестилите случаи в последно време на проявена агресия срещу медицински лица са, меко казано, тревожни. Тези актове на насилие излязоха извън контрол и придобиха измерения, които са категорично неприемливи за една правова и цивилизована държава. Сегашното положение на мафиотски инквизиции и насилие не е здравословно за нацията ни и е наш дълг, като лекари, като хора, да се обединим и да положим всички усилия за да предотвратим недопустимото и грозно посегателство срещу медицинското съсловие“, се казва в апел на председателя на съсловната организация.

Ръководството на Националната здравноосигурителна каса и всички служители на институцията също се обявяват против всякаква форма на насилие и изразяват своята солидарност към д-р Гагова от АГ болница „Шейнйово“ и към всички лекари и медицински специалисти, подложени на посегателства, когато изпълняват високохуманната си мисия - да помагат на страдащите и да се борят за всеки човешки живот.

"В последните дни отново станахме свидетели на брутално нападение над лекар. Този път баща на новородено посегна на жената, която е помогнала детето му да поеме първата си глътка въздух и се е погрижила нищо да не помрачи радостта от появата на новия живот. Акушер-гинекологът д-р Албена Гагова, получи вместо благодарност, жестока физическа и психическа травма от мъж, който не е в състояние да изпита радостта от бащинството", коментират от НЗОК.

Нападението срещу доктор Гагова провокира серия протести на лекари и пациенти през изминалите дни. От правителството изразиха подкрепа към медиците и обявиха, че готвят мерки за по-голяма защита от агресия.

 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.