top banner
Разпечатай

Да се поучим от частните болници! - съветва професор Петров

10.06.2017
снимка на Да се поучим от частните болници! - съветва професор Петров

Да се поучим от мениджмънта на частните болници – този съвет се открои в изказването на здравния министър проф. Николай Петров, който взе участие в днешния парламентарен дебат, посветен на болничната помощ. Дискусията сред народните представители бе инициирана от депутата от БСП Георги Йорданов, като основна тема в нея бе задлъжнялостта на лечебните заведения. Прави ли ви впечатление, обърна се здравният министър към депутатите, че говорим само за дългове на общински, държавни, университетски, но не и на частни болници. Това, по думите на проф. Петров, означава, че моделът на управление при частните болници е добър и ефективен. „Значи трябва да се поучим от този модел. Това може да бъде постигнато не със стратегия за управление на лечебните заведения, може би това не е най-точната дума, но с контрол, контрол и пак контрол, публичност на всеки изразходен лев“, категоричен бе той.

Според него проблемите в системата са на тактическо ниво и са свързани с формулата на разпределение на средства от НЗОК. „Това са нашите пари и на всички ни е ясно, че те не са достатъчни, за да задоволят абсолютно всички потребности на 343-те болнични заведения в страната“, посочи той, като допълни, че мерките, които могат да бъдат предприети в тази насока, трябва да са свързани с обективност и прозрачност.

Темата за лошото финансово състояние на лечебните заведения бе обстойно коментирана и от депутата от ДПС и заместник-председател на парламента д-р Нигяр Джафер, която посочи, че в последните години сме свикнали с фалита на общинските болници. „17 от тях отидоха в небитието. Днес има заплаха от фалит на областни болници, въпрос на време е колко от тях също ще отидат в небитието“, посочи тя, като също изтъкна, че дълговете на лечебните заведения у нас отдавна са преминали психологическата граница от 500 млн. лв. „Здравният модел с една монополна каса генерира дефицит – ежегодно и трайно“, категорична бе д-р Джафер, като отбеляза, че дефицитът на НЗОК се превръща в дефицит на лечебните заведения. Като особен проблем в сектора тя определи и липсата на работеща връзка между отделните звена в системата, недостатъчното прехвърляне на дейности от болничната към извънболничната помощ, липсата на структури за долекуване, както и на палиативни грижи. „Лечебните заведения все повече изпълняват социални функции“, заяви тя.

Защитавайки проекторешението на ГЕРБ, което и в крайна сметка бе прието от депутатите, от своя страна председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, посочи, че юридически не би могло да се приемат изолирани стратегии за общинските и държавните болници, както искаха от БСП. „Стратегия се изработва съгласно Закона за здравето и тя се нарича Национална здравна стратегия“, подчерта д-р Дариткова, като припомни, че тя е приета през 2015 г. и  в нея са залегнали основните приоритети в сектора. Що се касае до другото искане на левицата, свързано с Националната здравна карта, Дариткова припомни, че тя е факт и е залегнала в Закона за лечебните заведения, като допълни, че тя би могла да се актуализира по ред, определен от министъра на здравеопазването. „Основната й амбиция е да се преодолеят здравните дисбаланси“, изтъкна председателят на здравната комисия. 

По дебата за Националната здравна карта обаче проф. Георги Михайлов от БСП припомни, че тя е обявена за невалидна и е достатъчно компрометирана в очите на българските специалисти.

От своя страна депутатът от ДПС Джевдет Чакъров отбеляза, че методиката за финансови лимити, въведена от предишния здравен министър Петър Москов, изобщо не е дала очакваните резултати, а на практика е задълбочила проблематиката в системата и е довела до дългове. Лечебните надхвърлят лимитите и трупат дългове, припомни той. Според колегата му Хасан Адемов от ДПС в системата цари нормативен хаос,  свързан с отпадането на медицинските стандарти и отменената здравна карта, което води финансов колапс и кадрови дефицит.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.