top banner
Разпечатай

Щастливо здрави или рискови пушачи?! 31 май – Световен ден без тютюнопушене.

31.05.2017
снимка на Щастливо здрави или рискови пушачи?! 31 май – Световен ден без тютюнопушене.
Днес, 31 май, е Световен ден без тютюнев дим. Той се отбелязва в много държави, като събитията се фокусират върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за инспириране на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

През 1987г. Световната здравна организация инициира ежегодно провеждане на Световен ден без тютюнев дим. За първи път той се отбелязва на 31 май 1988 г. Целта на днешния ден е да привилече вниманието върху тютюневата експанзия по целия свят и сред всякакви възрасти, обхванала в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.

Потреблението на тютюневите изделия се разраства със застаршителни размери! Всяка година черната статистика отчита смъртта на 4,9 милиона души в света, причинена от тютюневия дим! Почти половината от децата – около 700 милиона, са принудени да дишат замърсен от тютюнев дим въздух, което ги прави пасивно пушещи.
По повод Световния ден без тютюнев дим днес в цялата страна ще се проведат многобройни събития, които целят превенция и ограничаване на пушенето. Тази година мотото на Световния ден без тютюнев дим е: „Тютюнът – заплаха за развитието”. Във фокуса на вниманието са здравните рискове и ефективните политики за намаляване на употребата на тютюн. Целта е сегашното и бъдещите поколения да се предпазят от опустошителните последствия за здравето, а също така да се намалят социалните последствия, икономическите бедствия и вредите на околната среда, причинени от употребата на тютюн.

Всяка година около 17 800 души в България умират преждевременно, поразени от болести, причинени от употребата на тютюн. Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група от 30 до 44 години и за всеки втори в групата от 45 до 59 години. Установено е, че у нас 23% от починалите мъже и 9,4% от починалите жени са предизвикани от употребата на тютюн.

Всяка година повече от 7 милиона смъртни случаи в света са причинени от тютюнопушене. Ако не се предприемат спешни мерки, до 2030-та година тази цифра може да нарасне до над 8 милиона. Около 80% от преждевременните смъртни случаи, причинени от употреба на тютюн, са в страни с ниски или средни доходи на населението.

Употребата на тютюн е заплаха за всеки човек и причинява страдания, болести и смърт, води до обедняване на домакинствата и на националните икономики. Важен приоритет на общественото здраве в борбата за намаляване на заболеваемостта и смъртността е превенцията на тютюнопушенето сред подрастващите. Доказано е, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Шансът възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване.

Тютюнопушенето е елемент от поведението с изключително неблагоприятни здравни последици, една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт.

Тютюневият дим е сложна комбинация от около 4000 дразнещи и системни токсични агенти, канцерогенни и мутагенни вещества. Сред тях са: 

- никотин - основното токсично вещество в цигарите. Отравянето с него не е остро и незабавно, а хронично и с тежки последици за здравето. Той е смъртоносна отрова и предизвиква зависимост към цигарите.
- катран - маслена комбинация от 60 вещества които причиняват рак. Уврежда белодробните тъкани. Оцветява пръстите и зъбите.
- въглероден оксид - силно отровен газ, който не позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.

Увреждането е не само сред активните пушачи, а и сред тези, които не пушат а са изложени на тютюнев дим - пасивни пушачи. Тютюнопушенето е доказан и вероятен увреждащ фактор, който в комбинация с други рискови фактори - нездравословно хранене, затлъстяване, намалена физическа активност, високо кръвно налягане, стрес води до заболявания с тежки последици: белодробни заболявания, болести на сърдечно-съдовата система, мозъчно-съдова болест, инсулт, атеросклероза, злокачествени заболявания, остеопороза, увреждане на репродукцията, импотентност, стерилитет, ранна менопауза, преждевременно раждане, аборт.

Щастливо здрави или рискови пушачи – изберете сами!... и навреме помислете за децата и всички около вас!
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.