top banner
Разпечатай

Метаболитна брахитерапия в УМБАЛ “Св. Георги“ – Пловдив

22.05.2017
снимка на Метаболитна брахитерапия в УМБАЛ “Св. Георги“ – Пловдив
В клиниката по лъчетерапия към УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив вече се извършва метаболитна брахитерапия. Там се откриват три нови помещения – т.н. „активни легла“, в които ще се провежда лъчелечение с радиофармацевтици на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза. Терапията ще се прилага и при множествени костни метастази.
Метаболитната брахитерапия е лечение, при което се използват радиофармацевтици, т.е. вещества, които са някакъв изотоп плюс химиотерапевтик, който завежда този изотоп избирателно по пътя на естествения метаболизъм на тялото в определен орган и по този начин се лекува. Веществото, което носи изотопа достига определен орган и го облъчва. Без да се излъчва през кожата, то отива избирателно вътре в органа. Както, например, при щитовидната жлеза: ако вкараме някакъв изотоп (Йод 131) и, ако този йод е радиоактивен какъвто е Йод 131, то йодът, приет от пациента по естествен път, отива в щитовидната жлеза.
Лечението се нарича брахитерапия, защото действа на много малко разстояние – на 1-2 мм. Тъй като то е точно в щитовидната жлеза, по този начин унищожава туморната тъкан или самата щитовидна жлеза.  
В новите „активни легла“ ще изолират настанените в тях от останалите пациенти. По време на всеки от сеансите медицински екип ще извършва видео наблюдение и проследяване в реално време. Изолирането е необходимо, защото пациентите приемат радиоактивни препарати – радиофармацевтици. Последните предсттавляват комбинация от радио изотоп и помощно химично съединение, които заедно постъпват в човешкото тяло и се натрупват избирателно по пътя на естествения метаболизъм. 
В УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив отделението за брахитерапия е направено по съвременен начин, осигуряващо условия за нормален живот на пациентите, докато до няколко дни им спадне активността и бъдат изписани. 
Брахитерапията е най-модерното и съвременно лечение, което ще даде шанс за живот на много пациенти. То е безплатно (по клинична пътека) за здравноосигурените български граждани. Предимството е, че болните няма да им бъдат принудени да пътуват до турски и европейски клиники и да плащат хиляди левове за подобно лечение. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.