top banner
Разпечатай

АЛЕРГИИТЕ – болести на нашето време

18.05.2017
снимка на АЛЕРГИИТЕ – болести на нашето време

През последните десетилетия се наблюдава рязко увеличаване на броя на хората, страдащи от алергични заболявания. Не случайно те се наричат „болести на нашето време“ и „болести на цивилизацията“.

Алергията представлява прекалена защитна реакция на имунната система към фактори, които не застрашават пряко тялото. Aлерголозите от zdravenportal.bg обясняват, че алергията е системно заболяване, започващо във всяка една възраст. Но, много често стартира в детска възраст и продълвава през целия живот.

Всъщност, за да се появи алергия е необходимо да има някаква генетична предиспозиция, т.е. организмът да е склонен да развие алергия. От тук нататък такъв организъм, поставен в среда с контакт, ще развие в определен период алергично заболяване.

Алергията стартира във всяка една възраст, като за всяка възраст се знае кои са най-честите прояви на алергия. Например: алергията към кравето мляко при кърмачетата, след което следва алергията, проявена от носа – алергичен ринит, прерастващ в бронхиална астма. Именно при една подобна проява на една форма на алергия в друга е много типично. Алергията в най-честата си изява  под формата на алергичен ринит , за съжаление, засяга млади хора и хора в разцвета на трудоспособната си възраст. Този факт има своите последици не само за тяхното лично здраве, а и за тяхната възможност да се обучават, за тяхната работоспособност, както и влияе върху възможността им да извършват своите социални активности.

Големият проблем на алергичните заболявания е свързан първо, с това, че обхваща целия организъм и второ, алергичните болести сериозно влошават качеството на живот на хората. Няма пощадена възраст и няма съотнешение между деца и възрастни. Защото алергия, стартирала в детска възраст, ако не се лекува, продължава през целия живот. 

Ако Вашите алергични симптоми се повтарят повече от два пъти, е необходимо да потърсите консултация със специалист. Тогава когато уж премине някакво остро здравословно неразположение, например хрема, а продължават оплаквания от една кашлица, която не се свързва с конкретна причина, също трябва да се търси лекарска помощ.

По данни за България през 50-те години на миналия век хората с проблеми, причинени от алергии, не надвишават 5% от населението. Днес, обаче, броят им надхвърля 30%. Спрямо тази статистика българите сме европейци, макар и в по-ниската част на данните. Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит.  

Алергичната реакция се развива в различни органи и системи – дихателната, храносмилателната система, кожата или лигавиците. В зависимост от това се оформят признаците на едно или друго алергично заболяване. Алергията може да засегне всеки един орган. Наприемер, тази година специалистите обръщат внимание на една от проявите на алергия, наречена „хронична уртикария“. Тази уртукария е т.н. „копривна треска“, която продължава повече от 6 седмици. Това е особена проява на алергично заболяване, което засяга във всеки един момент общо около 2% от населението. Което, отнесено към общия борй на населението е много сериозна цифра!

Алергията може да бъде хранителна, свързана с прием на медикаменти, към употребата на битова химия и най-сериозно протичащата и животозастраваща алергия – алергията към ухапването от насекоми.

Светът на алергиите е много сложен и е в процес на непрестанно и усилено изучаване, което обяснява липсата на общо решение на проблема. Въпреки това, няма място за тревога, защото респираторните алергии рядко представляват опасност за здравето. Освен това, разполагаме с добри съюзници, някои от тях са в ръцете на специалистите – тестове, лекарства и ваксини, все по-усъвършенствани и ефикасни. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.