top banner
Разпечатай

През 2020 година всеки втори в света ще страда от алергия

02.05.2017
снимка на През 2020 година всеки втори в света ще страда от алергия
Днес, 2-ри май, отбелязваме Световния ден за борба с астмата. Чистият въздух е право на всеки човек. Но хората, страдащи от астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и алергии са първите граждани, ощететени от замърсения въздух.
Над 35 хиляди деца и повече от 350 000 възрастни в България страдат от астма. Една от причините за големия брой болни е липсата на добър и навременен контрол на заболяването, твърдят алерголози. Астмата повлиява отрицателно качеството на живот.

Около 45% от астматиците нямат добър контрол на заболяването, въпреки напредналата съвременна медицина. Едно от обясненията на този феномен е, че до 45% от пациентите всъщност не получават правилна диагноза или изобщо нямат такава. В резултат на това има хора, които повече от година или две живеят със симптомите на астма, но пият антибиотици, лекувайки бронхити, инфекции на дихателните пътища или пневмонии. Други получават по-тежката диагноза хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и отново не се лекуват правилно, защото терапията не включва продължителното и задължително при астма антивъзпалително лечение.
Астмата трудно се поддава на профилактика. Но страдащите, на първо време, могат да попречат на предшественика на астмата – алергичния ринит, да стане астма. Астматично болните могат и да попречат на  развитието на болестта до средните и тежки случаи, които вече са трудни за лечение.
Вземането на мерки към различните алергии е от голямо значение за пациентите с астма, защото те се превръщат във все по-честа причина за заболеваемост и отсъствие от работа в глобален план. В момента над 220 млн. души по света страдат от някакъв вид алергия, като след по-малко от 10 години – през 2025 година, се предполага алергиите да бъдат неотменна част от живота на половината от населението на Земята. А това ще доведе до непредвидими проблеми, тъй като нито една държава по света, включително и Европейският съюз, няма да има възможност да се справи финансово с такова голямо предизвикателство.

Най-честата причина за отсъствия от детска градина и училище е астмата. Хроничното възпалително заболяване на бронхите протича със задух, вследствие на обструкция на въздушния поток и бронхоспазъм. Хрипове, кашлица, стягане в гръдната област и тежък, задълбочаващ се задух, са другите обичайни симптоми на болестта.

Затоплянето на времето и цъфтежът на растенията силно провокират различни алергии, които ни пречат за изпълняваме ежедневните си задачи. Те дразнят рецепторите и отключват различни реакции на лигавицата. При някои хора се проявяват симптоми, съпровождащи астмата. Полените, домашният прах и съдържащите се в него акари, влакна на домашни любимци и секрети от хлебарки, отключват екзацербация и обостряне на различните видове астма. Студеният въздух, тютюневият дим, замърсеният въздух, вирусни инфекции, както и неправилно лечение, често се превръщат в сериозни провокатори на алергични оплаквания.
Ако откривате някои от гореизброените симптоми в здравното си състояние може да се обърнете към специалистите от zdravenportal.bg с компентентна консултация и лечение. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.