top banner
Разпечатай

18 ноември – Световен ден за борба с ХОББ

18.11.2016
снимка на 18 ноември – Световен ден за борба с ХОББ
Днес се отбелязва Световният ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест

По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). От 200 000 до 300 000 души в Европа умират всяка година в резултат на ХОББ. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб, взети заедно.

До 2020 се очаква ХОББ да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт (след миокардния инфаркт и инсулта) и петата по значимост след исхемична болест на сърцето, депресивните състояния, транспортните катастрофи и мозъчносъдовата болест. За България се предполага, че страдащите от ХОББ са над половин милион души.
Заболеваемостта, болестността и смъртността от ХОББ нарастват застрашително в целия свят. Причина за това е разпространението на тютюнопушенето, замърсеността на околната среда и отделянето на вредни емисии в атмосферата, използването на въглища, дърва и непреработен петрол за домакински и производствени цели.

Дали имате ХОББ и как да се лекувате, можете да разберете като посетите най-близкия специалист по Белодробни болести. Диагностицирането е лесно – със спирометрично изследване.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.