top banner
Разпечатай

Учени започнаха тестове и изпитания на медикамент, удължаващ живота

04.09.2015
снимка на Учени започнаха тестове и изпитания на медикамент, удължаващ живота
Тестват вече и върху хора лекарство, което удължава живота.

Списанието „Сианс е авнир“ съобщава, че медикаментът МЕТФОРМИН е предписвано често на пациенти, страдащи от диабет тип 2. Преди 7 години проучване на руски изследователи доказа, че лекарството удължава живота на опитни мишки. Това става чрез ограничаване на приема на калории и ограничаване нивото на гликемия. Миналогодишните данни от британско изследване, обхванало 180 хиляди души, потвърдиха, че третираните с метформин болни от диабет имат по-дълъг живот, сравнено с тези, които нямат това заболяване.

Ето защо специалистът Нир Барзилай от американския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк представи проекта „Вземане на стареенето за мишена посредством метформин“ – TAME /Targeting Aging with Metformin/. В неговите рамки ще бъде проследено състоянието на над три хиляди недиабетици, които са над 70-годишна възраст. Част от тях ще пият метформин в продължение на пет години, а останалите доброволци ще са бъдат включени в контролна група.

Още едно лекарство за удължаване на живота – РАПАМИЦИН, също е било тествано. Медикаментът потиска имунната реакция и много често е било изписвано след трансплантации на органи. Пробвано е върху опитни мишки и удължило техния живот. Сега то е тествано върху кучета от учени от учени в Сиатъл. Очакванията на специалистите са, че рапамицинът ще удължи живота на кучетата между 2 и 5 години.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.