top banner
Разпечатай

Рестарт на дебатите по здравната реформа

02.09.2015
снимка на Рестарт на дебатите по здравната реформа
Започнаха с гласуването на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения

Болниците ще предоставят комплексни грижи за пациенти с определени заболявания, както и за деца с увреждания. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване.

Регламентира се и и създаването на високоспециализирани центрове за лечение на деца с увреждания и хронични заболявания, където пациентите ще получават медицинска помощ без да бъдат хоспитализирани. 

С поправките в закона се прокарват реформите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Някои от предложенията му обаче не намират подкрепа сред депутатите и най-вероятно ще бъдат редактирани, включително идеята за сливане и приватизация на болници.

На днешното заседание на комисията народните представители не успяха да стигнат до най-спорните текстове от проектозакона. Най-оживените дискусии се очакват през следващите два дни. Комплексността обаче също предизвика дебати. Георги Кючуков от АБВ и Емил Райнов от БСП изразиха опасенията си, че липсва определение за това какво представляват комплексните грижи.

Тунчер Кърджалиев от ДПС допълни, че заради работата с клинични пътеки въвеждането на изискване за комплексни грижи е безпредметно.

Министър Москов обаче обясни, че става въпрос за заболявания – например редките заболявания, при които комплексният подход при лечението и наблюдението на пациентите е световен стандарт. Той допълни също така, че в законопроекта всъщност е заложено определение за комплексните грижи, но то е по-назад в текстовете.

Очаквано дискусия предизвикаха и текстовете от законопроекта, свързани с изискванията за квалификацията на директорите на диагностично-консултативните центрове и лечебните заведения.

Първоначално Петър Москов искаше изискването директорите да имат специалност "здравен мениджмънт“ да отпадне, за да се разшири кръга от лица, които биха могли да заемат управленски постове. Предложението му обаче не намери подкрепа и изискването за специалност или друга квалификация в сферата остана.

С промените в закона се дава възможност на диагностично-консултативните центрове да откриват допълнително още до 5 легла за наблюдение и лечение до 48 часа, свързано с клинични изпитвания на лекарства.

Депутатите приеха също така в болниците да не се осъществяват козметични услуги и процедури. Това няма да засегне пластичната и възстановителна хирургия, за която се готви нов стандарт и разделянето ѝ от козметичните манипулации.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.